Evenimentul Zilei > Actualitate > Medicul personal al premierului Israelului a fost medaliat la Cluj. Cine este Herman Berkovits-Tvica
Medicul personal al premierului Israelului a fost medaliat la Cluj. Cine este Herman Berkovits-Tvica

Medicul personal al premierului Israelului a fost medaliat la Cluj. Cine este Herman Berkovits-Tvica

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj i-a decernat marţi seara Medalia Iuliu Haţieganu medicului personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.

Decanul Facultăţii de Medicină, prof. dr. Anca Buzoianu, a spus în LAUDATIO:

Este dificil a creiona într-un cadru restrâns o personalitate, motiv pentru care îmi voi permite a selecta doar cateva repere care să jaloneze viaţa şi cariera Domnului Doctor Herman Berkovits.

S-a născut la 14 Martie 1947 în oraşul Târgu Lăpuş în familia Lazăr (Eliezer) şi Viorica (Iafa) Berkovits, fiind unicul copil.

Mama sa, Viorica Berkovits, a fost deportată cu întreaga familie la Auschwitz fiind singura supravieţuitoare din întreaga familie iar tatăl său, Lazar Berkovits, a fost deportat în mai multe detaşamente de muncă obligatorii în spatele frontului din timpul celui de al doilea Război Mondial.

Herman Berkovits-Tvica este a doua generaţie a supravieţuitorilor Holocaustului.

Este căsătorit cu Elisabeta Berkovits, născută în Târgu Mureş şi absolventă a Conservatorului de Muzică din Cluj, actualmente director adjunct al Academiei de Muzică din Ierusalim.

Doctorul Herman Berkovits a urmat şcoala generală şi cursurile Liceului Teoretic Petru Rareş din Târgu Lăpuş şi apoi s-a înscris la Institutul de Medicină si Farmacie-Facultatea de Medicină Generala din Cluj, pe care a frecventat-o între anii 1965-1971.

A activat ca medic în România până în 1975 când a emigrat împreună cu familia în Israel. Odată cu stabilirea în Ierusalim, a reuşit prin muncă susţinută să se afirme devenind un medic foarte cunoscut. A tratat foarte mulţi pacienti de origine română care lucrau în Israel, majoritatea fără bani.

Între anii 1981-1985 a funcţionat ca medic specialist în pediatrie la spitalul Bekur Holim din Ierusalim.

Din 1985 până în prezent conduce Clinica Privată de Medicină Pediatrică şi Generală în orasul Ierusalim.

În cadrul alegerilor parlamentare din România din 2008 a candidat pentru funcţia de parlamentar în colegiul pentru diaspora Orientul Mijlociu şi Africa obţinand cel mai mare număr de voturi.

Foarte important de menţionat este activitateta pe care o desfăşoară în cadrul comunităţii române din Israel, fiind distins de trei ori cu titlul de Omul Anului acordat de Centrul Cultural Româno-Israelian.

Odată cu al doilea mandat de Prim-Ministru al Israelului pentru Benjamin Netanyahu în urma cu şapte ani, a fost desemnat medicul personal al Premierului, funcţie cu rang guvernamental.

Faptul că un evreu-român, este medicul personal al Premierului israelian într-o tara cu foarte mulţi medici buni, este o onoare pentru Doctorul Herman Berkovits dar şi pentru şcoala de medicină clujeană şi profesorii săi unde a învăţat o medicină serioasă.

Pentru întărirea relaţiilor între oraşul Bucureşti şi Ierusalim, Primăria Capitalei i-a decernat în data de 16 Decembrie 2014 distincţia “Cheia Oraşului Bucureşti” iar datorită contribuţiei aduse la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor dintre România şi Israel, Ministerul de Externe al Israelului l-a numit Consul Onorific al României în Israel.

(…) A ajutat victimele de la Clubul Colectiv în urma incendiului din din 30 Octombrie 2015, reuşind să obţina din partea unei firme israeliene producătoarea unui unguent excepţional pentru îndepărtarea ţesuturilor afectate grav, cantităţi în valoare de 150.000 euro şi prezenţa a doi medici specialişti la Bucureşti.

Plecat din România în urmă cu peste 40 de ani, Doctorul Herman Berkovits-Tvica a rămas ataşat sufleteşte de locurile sale natale din mirifica Ţară a Lăpuşului şi de Cluj Napoca, inima Transilvaniei, unde şi-a terminat studiile în medicină, făcându-şi astfel o deosebită carieră profesională”.