10 IUNIE.

"PENTRU A TREIA OARĂ în ultimele două săptămâni, medicii și asistentele de la camera de gardă din spitalul Hârlău au fost amenințați, îmbrânciți și înjurați de grupuri de rromi care năvălesc în hoardă în spital, profitând de lipsa porții (pur formală, lăsată vraiște la orice oră din zi și din noapte) și a lipsei gardului pe majoritatea perimetrului. Paza e asigurată de un portar, care se ascunde și el, pe unde poate, în fața atacatorilor. 
În ultima gardă, din noaptea trecută, medicul pediatru a fost amenințat cu tăierea gâtului, de un grup de indivizi din comunitatea respectivă, care au adus o individă beată criță, pentru… consult și dezbătare. 
Jandarmii au fost anunțați și au intervenit cum au putut, dar faptul era consumat și colegul putea să fie omorât de acești sălbatici. 
Nu există nicio cameră de supraveghere video în tot spitalul. 
Cei de la birouri ridică din umeri, primăria nu face nimic, deși a fost sezizată în repetate rânduri. 
ÎN CEEA CE MĂ PRIVEȘTE, REFUZ SĂ MAI INTRU ÎN GARDĂ ATÂTA TIMP CÂT NU SE REGLEMENTEAZĂ ACEASTĂ SITUAȚIE. 
Sper să afle și Direcția de Sănătate Publică prin ce trecem, să nu se mai facă că nu vede, nu aude.
ACTUALIZARE:
Sunt pe lista de gărzi în luna în curs. Am făcut hârtie, încă de acum două-trei săptămâni, după incidentele de atunci, în care a fost implicat un alt coleg, că nu se pot face gărzi în aceste condiții. Nu s-a luat nicio măsură. Eu sunt internist și pe teritoriul meu se petrec, de cele mai multe ori, incidentele, de-asta intervin și vorbesc în numele colegilor. Lucrăm cu două linii de gardă, iar spitalul e pe sistem pavilionar. Pediatrul face și gardă la interne. Și invers. În ultima lună au fost cinci incidente, dintre care trei majore. Au fost consemnate în raportul de gardă. Asistentele mele de la interne, adică una pe tura de noapte, asigură și camera de gardă și secția de 24 de paturi. Noaptea trecută a fost aproape măcel. E vorba de zeci de indivizi care dau năvală, majoritatea în stare de ebrietate. Cu o săptămână în urmă, o altă colegă, medic balneolog, care făcea și ea de gardă pe linia noastră, s-a ascuns în camera de ecg, împreună cu asistenta și cu un bolnav cu electrozii pe el, să nu fie linșate de rromi. Despre asta vorbim. Medicul de infectioase, care făcea și el de gardă, a fost alergat prin curte, de la pediatrie la interne, de o gașcă de peste 50 de indivizi, în miez de noapte. Chestia s-a repetat la două zile după, când a fost izbit de dulapuri, de către alți rromi binevoitori. Doctoriței de la ginecologie i s-a aruncat cu un pumn de bani în față de un golan din aceeași etnie, care pretindea că este soțul unei femei însărcinate, o fetiță în vârstă de 12 ani. De ani de zile se petrec lucruri similare, asistente lovite, înghesuite, cu groază să vină la servici, în gărzi. Acum am rămas puțini și mă doare în cot de lege, nu vreau să mor ca un idiot și să fiu bocit pe la televiziuni. ÎNSĂ, niciodată până ieri nu a fost amenințat un coleg că i se ia gâtul. Ei bine! iată că s-a întâmplat și asta! Fără camere de supraveghere, poartă păzită și gard nu se poate face nimic. Treaba lor ce hotărăsc, de-asta sunt plătiți".

16 IUNIE.

Parcă țin un jurnal de front. De pe frontul de est. A trebuit să intru in gardă, deși am spus că n-am s-o fac. Am înțeles că regulile nu se schimbă în cursul jocului. Am avut parte de scene palpitante. Au venit, din nou, poliția și cei de la trustul de pază. Cu greu, asistenta a putut să-și facă treaba, iar eu pe lângă ea. La raportul de gardă de azi voi face prezentare de caz, dar nu ca la clinică, cum era pe vremuri. În loc de radiografii, am să pun raportul de mai jos, intocmit de cei de la intervenție. Primarul va fi din nou uimit, după vorba românească " știa tot satul, ce nu știa barbatul". Am facut și un videoclip de un minut, cu asistenta care incearca sa puna perfuzia, in ciuda unei doamne apartinatoare care , concomitent, trage de picioarele bolnavului, dar nu stiu dacă e corect să-l dau, din motive deontologice."

Te-ar putea interesa și: