Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” a afirmat, vineri, că speranța ca pandemia de coronavirus să dispară ar putea să se zărească după o imunizare a populației în procent de 60-70%.
Potrivit medicului inflaționist numai în aceste condiții „putem discuta de un moment de încheiere a pandemiei”.
Nelu Tăraru dă vești proaste
Menționăm că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat, vineri, că, până în prezent, în urma prelucrării a 11.000 de teste din cadrul studiului de seroprevalenţă, procentul de imunizare a populației României la noul coronavirus este de doar 4,6%.
„Studiu de seroprevalenţă - 4,6% - ultimul procent pentru trecerea prin boală. S-au recoltat 17.000 de seruri. Din acestea, s-au lucrat 11.000. Până acum procentul de imunizare este de 4,6%", a afirmat Tătaru.
„Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat 5-6% imunizarea. Pentru o trecere prin boală, noi avem o imunizare mică în acest moment ca procent", a mai spus ministrul Sănătății.
Singura variantă de a pune capăt pandemiei este apariția unui vaccin viabil
În aceste condiții, speranța unei imunizări colective se leagă de apariția unui vaccin.
În acest moment, la nivel mondial sunt peste 200 de vaccinuri în dezvoltare, în stadii clinice, iar 8 în stadiul final al testării.
Când se poate vedea luminița de la capătul tunelului
Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”, spune că va trebui vaccinată mai bine de jumătate din populaţia lumii, pentru ca luminiţa din capătul tunelului să se vadă și să putem spera într-o încheiere a pandemiei.
„Un vaccin, din momentul în care este obţinut, el trebuie să fie produs pe scară largă, trebuie să fie distribuit, trebuie să fie o campanie pentru fiecare ţară în parte. Trebuie să fie o acţiune care se desfăşoară într-un anumit fel. Probabil că în jur de 60-70%, ar fi un procent minim necesar de imunizare, ca lucrurile, într-adevăr, să se vadă, să putem discuta de un moment de încheiere pentru pandemie”, a declarat Adrian Marinescu.
De asemenea, medicul Adrian Marinescu pune accent pe modul în care se va organiza campania de vaccinare, deoarece, apariția unui vaccin anti-COVID nu ar avea impactul necesar.
El crede că o campanie de informare ar fi binevenită pentru a-i convinge pe cei care se opun vaccinării, potrivit digi24.ro