Medicina personalizată, adică, mai exact, punerea la dispoziție de servicii medicale specifice fiecărui pacient în parte, urmează să fie introdusă și în țara noastră.
Cel puțin așa reiese dintr-un proiect legislativ aprobat de senatori în această săptămână. De fapt, scopul proiectului de lege adoptat deja de senatori este completarea Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, în sensul introducerii unui act normativ nou.
Mai exact, se introduce în lege, prin viitorul act normativ, “dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale”, ceea ce constituie o premiră în țara noastră. Desigur că medicina personalizată a primit și o definiție în noul proiect. Astfel încât, în actul normative, medicina personalizată este definită ca fiind tipul de medicină care cuprinde îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care ia în calcul însușirile determinate de baza ereditară și de condițiile de mediu (fenotipul) sau constituția ereditară (genotipul) ale fiecărei persoane.
Proiectul de lege ce conține noul drept al pacienților
Îngrijirile medicale constau, conform proiectului, în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient în parte. În virtutea dreptului la medicină personalizată, medicii specialiști vor avea obligația de a pune la dispoziția pacienților informații adecvate și ușor de înțeles referitoare la posibilitățile pe care aceștia le au cu privire la procedurile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile ce le pot însoți. De asemenea, de această data, medicii vor trebui să primească consimțământul pacientului “pentru fiecare intervenție medicală specifică medicinei personalizate”, după cum scrie în document. Proiectul de lege ce conține noul drept al pacienților e programat să intre în vigoare la șase luni de la oficializare. El va pleca la promulgare către președinte care îl poate aproba sau îl poate întoarce înapoi. Din momentul în care este publicat în monitorul oficial, va începe să își facă efectele la 6 luni de la momentul publicării.