Programul își propune formarea de medici cu competenţă în domeniul medicinei de călătorie, dar şi creşterea numărului de consultaţii înaintea unor deplasări în străinătate, și ar urma să fie implementat în două centre medicale din Bucureşti şi Constanţa.

„Până nu demult, medicina de voiaj se limita la profilaxia malariei şi vaccinarea contra febrei tifoide, febrei galbene şi a holerei, precum şi la câteva sfaturi privind diareea călătorului. În ultimii ani, cunoştinţele ştiinţifice în domeniu s-au dezvoltat considerabil şi mai multe specialităţi medicale au devenit implicate în prevenirea şi tratarea problemelor medicale care pot apărea în călătoriile internaţionale. Bolile emergente şi reemergente cu care ne confruntăm în ultima perioadă sunt febrele hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika, Chikungunya, iar extinderea arealului geografic al acestora impune o cunoaştere şi o implicare suplimentară a medicilor în prevenirea, diagnosticarea şi tratarea corectă a acestor afecţiuni”, potrivit proiectului pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

80 de ore de studiu pentru noua specializare

Programul este destinat medicilor din specialităţi precum boli infecţioase, medicina de familie, medicina internă, pediatrie şi are o durată de patru săptămâni, pe parcursul a patru luni, totalizând un număr de 80 de ore.

Examenul pentru obţinerea atestatului de studii complementare în medicina de călătorie va consta într-o probă scrisă. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie să obţină cel puţin 70% din punctajul acordat, potrivit proiectului.

Atestatul dobândit conferă medicului dreptul de a acorda consultaţii în domeniul medicinei de călătorie, cu obligativitatea actualizării cunoştinţelor prin cursuri organizate în centrele respective, mai prevede proiectul.

Proiectul a fost afişat pe site-ul Ministerului Sănătății, marţi, iar timp de zece zile se pot face propuneri.