Medicii nu vor să fie funcționari: „Nu e vorba despre evitarea răspunderii penale”

Medicii nu vor să fie funcționari: „Nu e vorba despre evitarea răspunderii penale”

Decizia președintelui de a trimite spre reexaminare o lege care îi scotea din categoria funcționarilor publici pe medici stârnește controverse aprinse. Indirect, sunt afectate și programele naționale de sănătate

Dacă argumentul șefului statului este acela că s-ar diminua răspunderea penală în caz de malpraxis, doctorii susțin că modificarea statului nu i-ar absolvi în niciun fel de vină, dar că, în schimb, ar exista o protecție mai mare a datelor pacienților. În plus, sunt afectate indirect și programele de sănătate, printre care cel de cancer, vaccinările etc. reglementate prin același act normativ.

„Este afectat secretul profesional!”

Legea trimisă spre reexaminare prevedea ca medicii să fie scoși din categoria funcționarilor publici sau să fie asimilați acestora. Potrivit Președinției, „prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilați funcționarilor publici nici în sensul legii penale”. Cu alte cuvinte, acestora li se diminuează răspunderea pentru toate infracțiunile care țintesc funcționarii publici. „Dacă asemenea fapte nu ar fi descurajate prin Codul Penal, valorile fundamentele ar fi încălcate (...) Fenomenul corupției e considerat a fi una dintre cele mai grave amenințări cu privire la instituțiile statului”, se mai arată în documentul semnat de Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De cealaltă parte, reprezentanții Colegiului Medicilor susțin că și în actuala Lege a Sănătății (95/2006) medicii nu sunt oricum considerați funcționari publici, iar singura modificare adusă acum se referă la faptul că nu pot fi nici echivalentul lor. Măsura nu are alt scop decât protejarea datelor pacienților. „Dacă erau considerați echivalentul funcționarilor, erau obligați să pună la dispoziția organelor ierarhice date despre pacient, diagnostice și alte lucruri ce aduc atingere relației medic-pacient. Nicăieri în Europa medicul nu e funcționar public sau echivalent al acestuia, în afară de cei care sunt inspectori în direcțiile de sănătate publică etc. Iar în America, medicul curant e și mai protejat, secretul profesional e sfânt”, a declarat Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, pentru EVZ. Potrivit acestuia, medicii pot fi fi trași la răspundere pentru „primire de foloase necuvenite”, în loc de „luare de mită”.

În spatele disputei s-ar ascunde, de fapt, o altă problemă, semnalează expertul în Sănătate Sorin Paveliu. „Prin specificarea că nu sunt funcționari, medicii vor beneficia de o încadrare juridică mai blândă- foloase necuvenite în loc de mită - și, implicit, de pedepse mai mici.

Însă disputa e doar un pretext pentru evitarea subiectului de fond: medicii nu ar trebui încadrați ca bugetari. Dacă tu nu iei un leu de la buget, de ce ești încadrat așa? Spitalul emite facturi către Casa de asigurări. Salariul doctorilor ar trebui decis de manageri. Or, pentru a nu mai fi bugetari, medicii trebuie să fie scoși din categoria funcționarilor”, conchide Paveliu.

Vaccinările, incerte

O consecință indirectă a respingerii legii se referă și la soarta programelor de sănătate (cancer, TBC etc.). „Fostul ministru Nicolăescu hotărâse ca programele să fie preluate de CNAS, de la 1 august 2014. Or, CNAS nu avea oamenii pregătiți să le gestioneze. Printre altele, în ordonanța respinsă de Traian Băsescu era stipulat și faptul că programele rămân la Minister (n.r. decizie luată de Bănicioiu). Cât timp legea se duce la reexaminare, în două săptămâni, CNAS ar trebui să preia toate programele, iar mulți bolnavi ar fi afectați”, explică Oana Grigore, reprezentant al MS. Cea mai gravă consecință ar fi ca bolnavii să rămână fără medicamente.