Medicii au aflat pe 19 iunie că dau examen de primariat pe 20! „Nu știu dacă mâine trebuie să îmi fac bagajul”

Medicii au aflat pe 19 iunie că dau examen de primariat pe 20! „Nu știu dacă mâine trebuie să îmi fac bagajul”

Doctorul Raluca Lupu, medic specialist în neurologie, a făcut publică situația absurdă în care a fost pusă de Ministerul Sănătății. Împreună cu mulți alți medici care doresc să susțină examenul pentru a deveni medic primar, doctorița Lupu a afl at că are de susținut examenul peste doar câteva ore, mai precis „mâine dimineață”

Categoria profesională „medic primar” nu există nicăieri în Europa, ci „există doar examen de specialitate”, ne-a declarat un doctor. În România, medicul primar câștigă cu 20% în plus la salariu, doar dacă este angajat la stat”, a adăugat același doctor. Ca și în alți ani, doritori pentru aceste titulaturi au existat, pentru că în România este o treaptă profesională însemnată, însă Ministerul Sănătății le-a dat candidaților mari bătai de cap.

Neurologul Raluca Miruna Lupu a explicat public situația supărătoare în care s-a trezit, fără voia ei: „Nu se poate așa ceva! Urmează să dau examenul de primariat. Este ora 15.00 și încă nu s-a afișat data examenului - care conform metodologiei poate să fie oricând în perioada 20 iunie-19 iulie. Nu știu încă dacă mâine trebuie să îmi fac bagajul să mă car la 300 km de casă, ca să susțin examenul poimâine. Este o bătaie de joc imensă”, a spus medicul.

Nu este singurul caz! „Am trecut și eu prin așa ceva, acum patru ani, când am aflat cu 18 ore înainte data și ora! Puteam să-l ratez dacă nu mă transporta soțul meu cu mașina! Nici măcar cu avionul nu puteam să ajung, pentru că nu era cursă noaptea... Dar cui îi pasă?”, a declarat un alt doctor.

Pe 18 iunie, noaptea, au fost publicate instituțiile unde se vor da probele, în condițiile în care primele examene se susțin pe 20 iunie. Cei care se află la o distanță mai măricică de centrele de examinare vor avea dificultăți uriașe în a ajunge la timp în fața comisiilor. Examenele se vor desfășura în centrele universitare medicale acreditate pentru pregătirea specialiștilor în domeniul medical: București, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța,Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș, Arad, Brașov și Galați.

 

Nota de trecere e 8

Pentru obținerea gradului de medic, medic dentist și farmacist primar, la care vor putea participa, specialiștii vor trebui să aibă o vechime de cel puțin 5 ani până la data de 31 decembrie 2017, efectuată în specialitatea pentru care doresc să obțină gradul profesional.

În ceea ce privește examenul propriu-zis, acesta va consta în probe clinice, urmate de proba practică, în conformitate cu tematicile specialităților pentru care candidații vor fi testati.

Fiecare probă de examen este eliminatorie, iar candidații trebuie să obțină note nu mai mici de 8.00. Media minimă de promovare și confirmare în gradul profesional ca medic, medic dentist sau farmacist primar este tot 8.00, iar candidații care obțin un punctaj sub această notă vor fi declarați nepromovați.