Vasile Astărăstoae, președintele CMR: "Dorim să facem o lege a sănătăţii bună"

Vasile Astărăstoae, președintele CMR: "Dorim să facem o lege a sănătăţii bună"

După ce preşdintele Traian Băsescu a anunţat retragerea Legii Sănătaţii, Colegiul Medicilor a trimis un comunicat prin care dezaprobă gestul.

UPDATE. Invitat într-o emisiune la Realitatea Tv, preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a declarat că instituţia pe care o conduce doreşte o dezbatere pe legea sănătăţii, pe care o consideră cea mai importantă, după Legea Fundamentală.

"Colegiul Medicilor a avut o poziţie oficială, dorim să participăm, dorim dezbateri reale, nu suntem fiecare dintre noi deţinătorii adevărului absolut, dorim să participe şi societatea civilă, şi pacienţii, să participe toţi factorii politici, să existe măcar o dată o agendă publică în care toţi să facem o lege a sănătăţii bună, pentru că am spus că legea sănătăţii, după Constituţie, este cea mai importantă.(...) Dorim să continue aceste dezbateri şi împreună să facem o lege pe care să nu o schimbăm din 2 în 2 ani sau din 3 în 3 ani", a concluzionat Astărăstoaie. Colegiul Medicilor, surprins de decizie "Colegiul Medicilor din România a luat act cu surprindere de retragerea legii privind organizarea şi funcționarea sistemului sanitar din România, după ce în cadrul consultărilor a dat dovadă de maximum de deschidere către dialog în cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătăţii şi a propus un calendar de consultări în vederea elaborării unui cadru legislativ care să asigure echitatea şi performanţa în sistem. Este dreptul iniţiatorilor unei legi să şi-o retragă, dar atunci când o retrag trebuie să fie sinceri şi să nu utilizeze false motive", se arată într-un comunicat al CMR.

Afirmaţia că medicii nu doresc reforma o respingem cu indignare CMR afirmă că medicii din România într-o proporție covârșitoare nu se opun reformării sistemului de sănătate. "Dimpotrivă, întotdeauna au avut disponibilitatea de a participa la o asemenea reformă. Medicii din România se opun unor măsuri care pot să crească riscurile pentru sistem şi se opun unor metode autoritariste, care exclud dezbterile reale şi politizează excesiv sănătatea. De aceea, afirmaţia potrivit căreia majoritatea medicilor nu doresc reforma nu reflectă realitatea şi o respingem cu indignare", mai susţin reprezentaţii CMR. "Medicii sunt nemulţumiţi, pacienţii sunt nemulţumiţi, lucrurile nu merg bine" „Este foarte clar că atât timp cât medicii sunt nemulțumiți, personalul medical este nemulțumit, pacienții sunt nemulțumiți, lucrurile nu merg bine și sunt necesare schimbări în sistem, dar în acelașii timp aceste schimbări trebuie făcute de o asemenea manieră încât să nu distrugem sistemul”, spune prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România. CMR afirmă că este necesară o legislatie nouă în sănătate la redactarea căreia să participe societatea civilă, corpurile profesionale, reprezentanții pacienților, acceptată de toți factorii politici în așa fel încât să nu fie schimbată din 4 în 4 ani. CMR își arată disponibilitatea de a participa la orice inițiativă civică sau instituțională de elaborare a unei legi cadru în sănătate, mai susţin oficialii Colegiului, care apară şi reprezintă o bun parte dintre doctorii din România.

Ne puteți urmări și pe Google News