Medicii AVERTIZEAZĂ! Cel puțin jumătate din populație are probleme la coloana vertebrală. Greutatea este VINOVATĂ
- Mihai Oprea
- 26 septembrie 2015, 19:11
Toată lumea vorbește despre problemele pe care le provoacă obezitatea inimii, plămânilor sau vaselor de sânge, însă dam atenție prea puțin sistemului locomotor și, implicit, coloanei vertebrale, primele afectate de grăsimea în exces.
Specialist în medicină de familie, dr. Ion Manea explică ce afecțiuni riscă supraponderalii de toate vârstele. Sistemul locomotor, acest sistem de pârghii musculare și de articulații este primul afectat de grăsimea în exces, indiferent de vârstă. ”Cel puțin jumătate din populație are probleme cu coloana vertebrală și circa 50% sunt cauzate de faptul că articulațiile acesteia și ale membrelor inferioare suportă în permanență greutatea porțiunii din corp situată deasupra lor și forța mușchilor. Ca să fie și mai clar, o persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 de kg, în funcție de surplusul fiecăruia”, explică dr. Ion Manea.
În aceste condiții, uzura accentuată a discurilor intervertebrale și în cazurile mai grave, distrugerea acestora, pot provoca dureri greu de suportat. ”Persoanele afectate ajung să aibă dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar în zona lombară sau cervicală, care se extind de multe ori către brațe și picioare. Probleme mari sunt însă și în zona cervicală, iar acestea dau alte simptome adiacente”, a mai spus specialistul. Iar durerile de cap, amețelile, dificultățile în efectuarea unor mișcări ale capului, devin foarte frecvente.
Suprasolicitarea coloanei mai favorizează:
- agravarea unor artroze;
- degenerările discale;
- apariția unor poziții vicioase ale corpului;
- exagerarea curburii coloanei vertebrale în regiunea lombară;
- apariția sau agravarea spondilozei;
- apariția ori accentuarea artrozelor șoldului (coxartroza) sau genunchiului (gonartroza);
- durerile și limitarea activității ori a mobilității.
Când apar durerile înțepătoare pacienții trebuie să se adreseze de urgență medicului. ”Pe lângă limitarea în mișcări pot apărea căderi de natură nervoasă (paralizii și tulburări senzoriale), atunci când sunt lezate discurile intervertebrale. La ora actuală există suficiente proceduri netraumatizante cu ajutorul cărora problemele pot fi rezolvate fără intervenții chirurgicale”, a subliniat dr. Manea.
Alte surse care ne îmbolnăvesc coloana vertebrală:
- Aceeași poziție menținută mai mult timp (statul în picioare sau statul pe scaun);
- Adoptarea unei poziții greșite atunci când ridicăm sau ducem greutăți;
- Prea mult timp petrecut în mașină și prea puțină mișcare;
- Perioadele lunigi petrecute în spații umede, reci sau în care este curent.