Situația sistemului medical din România devine alarmantă. Spitalele din București au ajuns să funcționeze cu un deficit mare de medici. Totul într-un context în care posturile din domeniu sunt blocate, iar sute de rezidenți sunt pe cale să plece din țară.
Spitalele din București funcționează cu un deficit mare de medici. Concret, în unitățile din Capitală ar putea fi încadrați peste 900 de mici pentru acoperirea volumului de muncă. Cu toate acestea, posturile din Sănătate nu au fost încă deblocate.
Deficit de medici în spitalele din București
Președintele Colegiului Medicilor din Capitală susține că numai în București ar fi nevoie de aproximativ 900 de medici în sistemul public. Cătălina Poiană a precizat că specialităţile care au o lipsă acută de specialiști sunt medicina de urgenţă, ATI, bolile infecţioase.
În acest sens, președintele Colegiului Medicilor din Capitală a îndemnat autoritățile să găsească soluții pentru deblocarea posturilor din sistemul sanitar. Cătălina Poiană a menționat că volumul de muncă din spitalele din București influențează și intervalele mari de așteptare de la camerele de gardă.
Apel către autorități
Aceasta a precizat că pentru asigurarea unui act medical de calitate în spitalele din București, problema deficitului de medici ar trebui prioritizată.
„Este un mare deficit de medici și din cauza acestui număr redus de medici, de cele mai multe ori vorbim de colegi care sunt epuizaţi, vorbim de situaţii în care, din cauza numărului mic de medici, perioadele de aşteptare ale pacienţilor cresc foarte mult. Practic, deşi medicii pe care îi avem lucrează foarte mult totuşi, din cauza numărului mare de pacienţi, a unor situaţii cum sunt cele din această perioadă a anului, când adresabilitatea către camerele de gardă este foarte mare, din lipsa personalului medical, timpii de aşteptare pot să fie foarte lungi”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
Spitalele din România duc lipsă de medici
Situația este la fel de îngrijorătoare în majoritatea unităților spitalicești din țară. Anumite specialități sunt deficitare pe întreg teritoriul țării.
„Trebuie să avem un număr suficient de medici atât în Bucureşti, cât şi la nivelul întregii ţări. Şi aici ar mai fi de spus două lucruri. În primul rând, că trebuie să asigurăm o distribuţie cât mai echilibrată a medicilor pe întreg teritoriul ţării. ”, a adăugat aceasta
Conform președintelui Colegiului Medicilor din București, medicina de urgență este specialitatea care ridică cele mai mari probleme. La nivelul întregii țării, deficitul de medici din acest sector este alarmant.
„Deficitul medicilor din această specialitate a fost văzut prin disfuncţionalităţile care s-au înregistrat în unele camere de gardă. De asemenea, specialităţi deficitare sunt Anestezie-Terapie Intensivă, bolile infecţioase, dar şi unele categorii de specialităţi chirurgicale. ”, a precizat medicul Cătălina Poiană.
De asemenea, lipsa acută de specialiști se resimte și în sectorul medicinei de familie. Numărul medicilor de familie din România este mic în raport cu populația.
În Bucureşti există un deficit de aproximativ 900 de medici. În același timp, 500 de posturi sunt vacante în spitalele care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii.De asemenea, alte 390 de posturi ar putea fi ocupate în unităţile sanitare care sunt subordonate ASSMB-ului.