Ministrul liberal al Finanțelor Marcel Boloș spune că sunt deja prea mulți medici în sistemul de sănătate și nu este de acord cu alte angajări
Mii de absolvenți de la facultățile de medicină ar putea rămâne șomeri cu diplomă.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor de la PNL, spune că nu este de acord cu mai multe angajari în sistemul de sănătate.
Mii de studenți, șomeri cu diplomă
Ministrul Finanțelor mai spune că sunt deja 16.000 medici, deși în realitate sunt 55.000.
Alți 5,000 de absolvenți cu diplome de la facultățile de medicină ar urma să profeseze în domeniul medical, dar măsurile de austeritate impuse pe bugetul anului 2024 i-ar împiedica. Salariile sunt de altfel, încă mici în comparație cu media UE.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a avertizat la Digi24 că există riscul ca studenții absolvenți să plece din țară dacă nu vor fi făcute angajări. El îl va informa personal de această situație pe Marcel Boloș. „Sute de milioane de euro a costat școlarizarea lor. Ei sunt specialiști după 4-5 ani de practică ca medic. E bine să folosim oportunitatea de a-i păstra în țară”, a mai spus Rafila la Digi24, citat de Știripesurse.
De ce Marcel Boloș nu vrea noi medici angajați la stat?
Ministrul Finanțelor spune că sunt deja destui medici, asta după ce a dat o cifră eronată.
Sunt 55,000 de medici, nu 16,000, dar asta a declarat Marcel Boloș:
„În sistemul medical avem 16.000 de medici, iar solicitarea era ca pentru jumătate să se organizeze concursuri. Era o disproporție clară între nevoia de posturi în sistemul medical, dar și în cel de educație și peste tot există această disproporție față de numărul total de medici și profesioniști.Pentru anul 2024 nu mai e nevoie de memorandum dacă posturile se vacantează ca urmare a plecării din sistem. Practic noutatea în sistem apare și este aceasta: dacă s-a eliberat un post în locul lui poate fi angajat fără memorandum, cu respectarea procedurilor legale”.
Alexandru Rafila îl contrazice și spune că este nevoie de angajări în sistem și că este mai ideal ca tinerii să fie păstrați în România decât să emigreze:
„Spitalele au solicitat aceste posturi, ca să-și acopere normativul de personal. Ele răspund unui normativ, nu sunt inventate. Dacă sunt neocupate, trebuie să găsim o soluție să le ocupăm prin concurs. Dacă memorandumul e soluția, prin memorandum, dacă se vacantează în acest an pot fi scoase la concurs fără memorandum, nu e nicio problemă. Cel puțin la domeniul medicină trebuie să avem 3-4.000 de specialiști care ies de pe băncile școlii. Trebuie să păstrăm acești medici în România. Dacă există disponibilitate să lucreze în România, soluția e să scoatem posturile la concurs”.