CRIZĂ DE DOCTORI. Majoritatea MEDICILOR europeni se gândesc să PLECE din Marea Britanie, după BREXIT

Majoritatea doctorilor europeni se gândesc să plece din Marea Britanie din cauza Brexitului, scrie presa britanică, făcând referire la un sondaj recent.

Publicația The Independent publică, azi, un articol exclusiv despre situația din spitalele britanice: Consiliul General Medical a avertizat că plecarea atâtor medici bine pregătiți ar avea „un impact serios asupra grijii pentru pacienți”.

Majoritatea doctorilor europeni care lucrează în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord iau în considerare posibilitatea de a pleca din țară, arată un sondaj realizat de Consiliul General Medical (CGM).

Mii de oameni ar putea pleca în următorii doi ani, ceea ce ar afecta sistemul medical britanic, lăsând spitalele fără specialiști importanți.

CGM a realizat un sondaj de opinie în rândul a 2.115 doctori din spațiul European Economic, adică statele UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein și a descoperit că 1.171 de persoane, 55% se gândesc să plece din Marea Britanie, votul pentru Brexit fiind un factor important în această decizie.

Numărul medicilor veniți din statele spațiului UE și EEA reprezintă circa 10.200, adica 9% dintre medicii NHS (sistemul public de sănătate), conform statisticilor, așa că dacă jumătate din ei vor pleca, impactul ar fi uriaș asupra serviciilor de sănătare, care suferă și așa de lipsuri, în anumite zone.

Circa 1.000 de medici au adăugat comentarii în acest studiu, legate de Brexit și impactul asupra jobului lor.

Două teme se regăsesc cel mai pregnant: impactul emoțional, mulți se simt nedoriți sau demoralizați și incertitudinea legată de viitorul lor statut de reședință în Marea Britanie.

Incertitudinea va fi prelungită după ce Theresa May va refuza să confirme drepturile celor din statele UE de a rămâne după Brexit.

Directorul executiv al CGM, Charlie Massey, a declarat: „Doctorii EEA au contribuții imense și vitale la serviciilor noastre de sănătate din Marea britanie. Este îngrijorător că unii se gândesc să plece din țară, în următorii ani. Acest lucru va avea un impact grav asupra tratamentelor și grijii oferite pacienților și resutl angajaților, care rămân, vor resimți presiunea asupra lor”.

Probelemele par să fie mai grave chiar în zonele care au votat masiv pentru Brexit. În vLincolnshire, comitatul Boston, orașul cu cel mai mare număr de voturi „pentru” Brexit, spitalul  Grantham a fost închis pe perioada nopții „din cauza lipsurilor severe în rândul medicilor de urgență la spitalele Lincoln și Boston”.

În decembrie, s-au închis serviciile de neurologie pentru noi pacienți la spitalele Lincoln County Hospital, Boston Pilgrim Hospital și Grantham Hospital din cauza lipsei medicilor.

Un anestezist spaniol, care locuia în Marea Britanie de 27 de ani a spus că acest sentiment de incertitudine a crescut atunci când s-a întors de la o conferință din Franța și a fost pentru prima oară în viață, oprit și chestionat la graniță dacă trăeiște sau nu în Marea Britanie.   Și Hubertus von Blumenthal, medic în Cambridge a recunoscut că se gândește să plece înapoi în Germania, deși trăia în Marea Britanie de aproape 30 de ani.