Despre clorochină, care se produce sub două denumiri, Plaquenil sau Hidroclorochină, au vorbit liderii lumii, precum Donald Trump sau premierul francez Edouard Philippe, care recent a autorizat folosirea acestuia în spitalele din Franța, unde este administrat bolnavilor de Covid19.

De altfel, un studiu realizat de un profesor francez efectuat pe 24 de pacienți indică o rată de vindecare foarte mare, 23 de persoane tratate cu acest medicament vindecându-se în patru zile.

În România, clorochina se administrează la Clinica de Boli Infecțioase din Timișora, unde profesorul Virgil Musta are cea mai mare rată de de vindecări.

Cum acest medicament este tot mai rar, România nu s-a putut aproviziona la timp cu acest produs medical, drept pentru are o mare firmă, Sanofi, a donat peste 18.000 de cutii, în total, peste un milion de pastile.

În prima fază, oficialii de la Sanofi au anunțat că vor să facă această donație dar nu au cu cine discuta despre acest subiect. La scurt timp, ministrul Sănătății i-a contactat și a acceptat donația.

”Referitor la întrebarea dvs, confirmăm că, la solicitarea oficială a Ministerului Sănătății, Sanofi a donat medicamentul Plaquenil® 200mg (sulfat de hidroxiclorochină) conform necesarului comunicat de Ministerul Sănătății. Distribuția cantității donate se face de către Ministerul Sănătății prin compania de distribuție a acestuia, Unifarm”, a declarat pentru EvZ, Raluca Coman de la Sanofi.

Medicamentul este folosit de peste 60 de ani, pentru malariei și conține o substanță care împiedică inflamarea plămânilor. Cei de la Sanofi mai spun că medicamentul nu a fost testat suficient pentru Covid19. Cele 18.000 cutii de Plaquenil au fost trimise de urgență la cele zece spitale din prima linie, de boli infecțioase, precum și la celelalte 52 spitale de suport.

„Hidroxiclorochină este un medicament de primă necesitate folosit pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Donația consistentă venită din partea companiei Sanofi România este o gură de oxigen care ajută sistemul medical românesc să trateze 45.000 de pacienți infectați.

Le mulțumesc public, iar gestul lor ne dă încredere că prin solidaritate și uniți putem câștiga lupta cu acest dușman invizibil, cum este noul coronavirus. Medicamentele donate, sunt deja în depozitul de la Unifarm și vor ajunge imediat la spitale de mai sus.

Deja la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava și la Spitalul Județean Arad, acolo unde stocurile de Hidroxiclorochină erau pe roșu, primele doze din această donație au și ajuns” – a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.