Medicii atrag atenția că există un medicament care este extrem de periculos atunci când te confrunți cu tulburări digestive. Acesta îți poate agrava simptomele și îți poate strica vacanța.
Medicii au explicat care sunt cele două categorii de probleme digestive cu care oamenii se pot confrunta în vacanță și cum ar putea să le evite. Ei au mai atras atenția că antiinflamatoarele și ibuprofenul sunt extrem de periculoase în cazul tulburărilor digestive și că pot agrava simptomele.
Medicamentul care agravează tulburările digestive
„Sunt două categorii de probleme digestive pe care le putem întâmpina în vacanță. Cele de care ne putem feri și cele de care nu prea ne putem feri. În prima categorie aș zice eu că sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, mai exact mâncatul excesiv, consumul excesiv de alcool. În cea de-a doua categorie ar fi tulburările infecțioase pe care parțial le putem preveni dacă suntem mai atenți la sursa de unde consumăm mâncarea respectivă.
În ambele cazuri, igiena mâinilor este foarte importantă. Trebuie să ținem cont de faptul că în anumite arii geografice apa poate fi infestată. Mă refer în special atunci când suntem în zone mai exotice și unde n-avem garanția că apa este bine controlată. Simptomele sunt de regulă dramatice, spectaculoase. Starea generală este foarte proastă. În prima zi te simți cel mai rău și după aceea, încet-încet, te simți mai bine de la o zi la alta.
Cu toate acestea, sunt lucruri pe care le putem face astfel încât să accelerăm un pic evoluția către bine. E bine să avem la noi un antibiotic topic, cu absorbție foarte redusă din colon, rifaximina. Ar fi bine să fie în orice trusă medicală.
E bine să avem şi un medicament care ajută la stările de greață și de prea plin. E bine să avem niște antispastice, antitermice, e bine să avem şi un antiinflamator, dar nu pentru bolile digestive. Nu folosim antiinflamatoare, ibuprofen sau mai știu eu ce alte antiinflamatoare în tulburările digestive, pentru că pot agrava simptomele stomacului sau simptomele intestinale”, a spus medicul Eugen Crăciun la A3.
Top probleme digestive în vacanță
Toxiinfecția alimentară; Diareea; Enterocolita.
Concediul și problemele digestive
temperaturile ridicate; schimbarea mediului; prepararea alimentelor; excesele; consumul alimentelor noi.
Simptomele enterocolitei
stări de greață, vărsături; lipsa apetitului; Crampe, dureri musculare; diaree; febră, frisoane; balonare; deshidratare acută; stare generală de rău și de oboseală.
Trusa de medicamente pentru concediu
preparate utilizate în cazul diareei călătorului, loperamida, anti-diaretice; soluții pentru rehidratare orală; antiacide care absorb cantitatea de acid clorhidric; laxative ușoare; antiemetice pentru stările de greață.