Europol a descoperit o cantitate impresionantă de medicamente contrafăcute, produsele farmaceutice falsificate având deja pregătită reţeaua de distribuţie. Autorităţile avertizează că astfel de produse vândute pe internet pot fi „extrem de periculoase" pentru cumpărători, dat fiind că nu respectă normele UE de protecţie a consumatorului.

 

Totodată, au fost închise 16.400 de conturi de social media şi 3.300 de site-uri care puneau în vânzare produse contrafăcute.

Activităţile infracţionale legate de contrafacere sunt desfăşurate de reţele ale crimei organizate din ce în ce mai profesioniste', iar fabricarea de produse contrafăcute reprezintă o „tendinţă în creştere„ în Europa, relevă un studiu realizat de Europol şi de agenţia europeană pentru protejarea proprietăţii intelectuale, EUIPO, scrie stiripesurse.ro.

În Uniunea Europeană, contrafacerea şi produsele piratate reprezintă circa 6,8% din importuri, cu o valoare totală de 121 miliarde de euro, reflectând o creştere netă în ultimii ani, notează studiul, făcut public miercuri.

Cele două organizaţii constată că pe piaţa UE este disponibilă o gamă tot mai diversificată de produse contrafăcute. În afara obişnuitelor articole de lux, falsificatorii au acum în vedere numeroase produse de uz curent, mai ales produse cosmetice, componente electronice, pesticide, produse farmaceutice, produse din tutun, jucării sau piese auto.

„Deşi majoritatea articolelor contrafăcute de pe piaţa UE sunt produse în afara Europei, mai ales în anume regiuni din Asia, fabricarea lor pe plan naţional, în interiorul Europei, reprezintă o tendinţă în creştere", notează comunicatul comun al Europol şi EUIPO.

 

Te-ar putea interesa și: