Pe internet sunt sute de anunțuri privind vânzarea anumitor medicamente, însă cei interesați trebuie să fie foarte atenți, deoarece multe sunt contrafăcute. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a a atras atenția că acestea sunt extrem de periculoase și că escrocii trebuie prinși de urgență.
Românii au fost păcăliți pe Internet cu medicamente contrafăcute. Hoții furau pozele unor medici faimoși și le primiteau clienților tratamente miraculoase. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, le-a recomandat oamenilor să nu mai cumpere pastile neautorizate și să comande doar din farmacii.
,,Cei care doresc să cumpere online să o facă doar de la farmaciile autorizate să vândă. Se vând, în continuare, medicamente online, din surse necunoscute, multe dintre ele cred că nu sunt nici din România, şi în mod evident nu există nicio siguranţă a calităţii medicamentelor respective din punctul de vedere al protejării sănătăţii, să nu aibă reacţii adverse, să nu fie nocive, şi din punctul de vedere al eficacităţii aşteptată după administrarea unui medicament", a declarat, recent, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Trebuie să luați în vedere că puteți verifica pe site-ul ministerului Sănătății dacă un produse este avizat sau nu. ,,Pe site-ul Ministerului Sănătăţii se pot verifica farmaciile autorizate să vândă medicamente şi care au disponibilitate să vândă online, fiind autorizate şi pentru acest tip de activitate”, a mai precizat Alexandru Rafila.
Medicamente contrafăcute pe Internet
Și Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică, a declarat că au apărut mai multe anunțuri cu medicamente contrafăcute și că acestea sunt extrem de periculoase. Românii care le cumpără riscă să se îmbolnăvească grav.
,,Sunt multe medicamente peste tot, se cumpără şi se vinde de dimineaţă până seara orice. Şi culmea, sunt oameni care le cumpără. Mai mult decât atât, acei escroci împrumută pozele unor medici cunoscuţi, de exemplu, fotografia mea, şi o asociază unui produs. M-am trezit cu telefoane în care diverşi cunoscuţi sau pacienţi mă întrebau dacă susţin nu ştiu ce medicament ce apăruse în social-media alături de poza mea.
Era vorba despre medicamente toxice, o nenorocire. Este bine ca pacienţii să se informeze şi să nu mai cumpere medicamente de pe Facebook şi alte reţele social-media, la care sunt ataşate poze cu profesori universitari. În cazul meu, am făcut reclamaţie la Poliţie şi nu s-a întâmplat nimic, chiar dacă există obligaţia ca paginile sau site-urile respective să fie închise. Nu s-a întâmplat nimic, deşi discutăm de siguranţă cibernetică, siguranţa datelor şi despre multe astfel de lucruri”, a mai spus Streinu-Cercel, potrivit Click.