Evenimentul Zilei > Actualitate > Medic irakian ”molipsit” de șpagă într-un spital din România
Medic irakian ”molipsit” de șpagă într-un spital din România

Medic irakian ”molipsit” de șpagă într-un spital din România

A venit să studieze medicina în România, dar s-a ”molipsit” de șpagă. Un medic irakian, reputat specialist în chirurgie toracică, care a operat în țara lui, în timpul războiului din Golf, a ajuns să fie trimis în judecată pentru luare de mită. Doctorul a pretins 1.000 de lei de la un pacient, și o plasă cu alimente. Colegii lui spun că era cunoscut pentru astfel de practici.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş l-au trimis în judecată, săptămâna aceasta, pe medicul irakian Aljobory Hazm, pentru săvârșirea infracțiunii de  luare de mită. ”Probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale au relevat că în cursul lunii ianuarie 2016, inculpatul, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumo-ftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, a primit suma de 1.000 lei şi o plasă cu bunuri alimentare de la martorul denunţător I.M.C.,în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea unei intervenţii chirurgicale asupra numitului I.I.”, arată prim-procurorul Vasile Bâc. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Timiş.

Acuzat că a lăsat o pacientă să moară, pentru că nu putea ”cotiza”

Nu este prima data când medicul are probleme serioase cu justiția. În urmă cu opt ani a fost acuzat chiar de colegii săi, de malpraxis. Aceștia afirmau că medicul irakian ar fi lăsat o pacientă de 34 de ani să moară în chinuri, fără să îi administreze un medicament măcar. Este vorba de Marioara Jucaş, care a fost internată în data de 9 februarie 2007 şi a murit patru zile mai târziu în urma unui abces pulmonar şi a intrării în şoc septic. Medicii au constatat că în fișa de observație a pacientei, care provenea de la un centru de ocrotire, nu era trecut niciun medicament. 

În aceeași perioadă, medicul anestezist de la ”Victor Babeș”, dr. Ana Levițchi l-a acuzat public pe confratele irakian că lua mită.  “Ştia toată lumea că cerea bani, veneau oamenii la el cu bani, cu sacoşe, nu mai suportam să văd cum îşi bate joc”, spunea dr. Anca Leviţchi, citată de Opinia Timișoarei. Ea a  mai relatat și că, odată, medicul a luat din farmacia spitalului un medicament care valora 100 de lei, pentru un pacient, și, în loc să i-l dea gratuit, i-a cerut 200 de lei pe el.

Afacere prosperă

Medicul irakian deține o clinică privată de chirurgie toracică în Timișoara, care are contract cu CNAS. De pe pagina sa de internet, pacienții află că dr. Aljobory Hazm a început activitatea în Chirurgie Toracică la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, în anul 1986, sub îndrumarea unui reputat profesor. În timpul razboiului din Golf, în perioada 1990 – 1994, a lucrat în Irak, la Spitalul Universitar ”Sadam Hussein” ca șef de secție Chirurgie Toracică și șef de urgențe chirurgicale. Anul următor s-a întors la Timișoara, unde activează ca medic primar, fiind, câțiva ani, șeful Secției Chirurgie Toracică a spitalului, și apoi șef de compartiment. (Sursa foto: arhiva personala / dr. Aljobory Hazm)