Zilele astea am asistat la un nou episod de fake-news ca la carte, care a ținut agenda tuturor televiziunilor: meciul Tudorel Toader-Augustin Lazăr, în care ținta a fost, de fapt, președintele Iohannis. Propaganda a fost ca la carte, iar intenția a fost aceea de a genera confuzie și oamenii să înțeleagă că e ceva în neregulă cu candidatura lui Iohannis și cu numirea lui Augustin Lazăr la Parchetul General, iar povestea cu “statul paralel” nu e chiar o invenție a lui Dragnea sau Tăriceanu. 

Pasul 1: Tudorel Toader declanșează procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr, argumentând că procurorul Lazăr a fost cel care a dat ordonanța de clasare într-un dosar deal lui Klaus Iohannis. Documentul ar fi fost în dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr la conducerea PÎCCJ.

Pasul 2: Presa prietenă cu PSD dedică spații ample meciului Toader-Lazăr, cu accent pe implicarea lui Klaus Iohannis în temă.

Pasul 3: CSM și Augustin Lazăr infirmă informația lui Tudorel Toader privind ordonanța de clasare. Degeaba, propaganda merge înainte.

Pasul 4: Tudorel Toader amenință cu publicarea documentului din dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr la conducerea PÎCCJ și anume clasarea într-un dosar al președintelui Klaus Iohannis. Zile în șir, Toader amână momentul publicării și crește nivelul de așteptare, dar și subiectul.

Pasul 5: Confuzia Augustin Lazăr/ Cristian Lazăr, ca în filmele cu proști. Apare informația – confirmată ulterior de toate părțile- că cel care a semnat rezoluția de clasare este Cristian Lazăr, nu Augustin Lazăr. Râdem.

Pasul 6. Șerban Nicolae, comunicator de bază al PSD, pune punctul pe i: „Clasarea putea să fie semnată şi de Negulescu. Important este că era vorba de Iohannis”. Cu alte cuvinte: vin alegerile, important e să-l mânjim pe Iohannis și să mai avem o poveste în plus în planul cu „statul paralel”, ce contează că totul a fost un simplu exercițiu de propagandă. E o vorbă zen care tot circulă pe internet: „Nu te mai stresa pentru lucruri care nu o aibă relevanță peste un an de zile”. Așa că poate ar trebui să ne întrebăm dacă știrile pe care le vedem azi la tv o să mai conteze într-un an de zile sau sunt doar povestioare care servesc propagandei