McDonald's, celebrul lanț de restaurante fast-food, pierde miliarde de dolari în contextul problemelor sanitare anunțate în mai multe locații din SUA. O persoană a murit, iar alte câteva zeci s-au îmbolnăvit.
Un focar de E. coli ce are legătură cu hamburgerii Quarter Pounder a provocat o gravă problemă de sănătate publică. Informația a fost confirmată de Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).
Compania McDonald's lovită în plin
Capitalizarea companiei a căzut peste noapte cu 12 miliarde de dolari, după anunțul făcut de autoritățile de sănătate publică. Valoarea generală a lanțului fast-food McDonald's a scăzut cu 7% peste noapte, de la 225 de miliarde de dolari, la închidere marți, la 212 de miliarde de dolari miercuri.
Piața a reacționat după ce o persoană a murit, iar alte câteva zeci s-au îmbolnăvit. Cazurile de îmbolnăvire au fost sesizate la sfârșitul lunii septembrie. Mai multe persoane au acuzat probleme de sănătate în zece state din Vestul Statelor Unite. Un număr de 49 de persoane diagnosticate cu infecție E. coli au fost descoperite în Colorado și Nebraska, după cum a relatat CDC.
Un număr de 10 persoane au fost spitalizate, între acestea fiind și un copil cu sindrom hemolitic uremic. Este vorba despre o afecțiune gravă care afectează vasele de sânge din rinichi. O persoană în vârstă, din Colorado, a murit. Iar toți cei diagnosticați, care aveau aceeași tulpină a bacteriei E. coli, au afirmat că au mâncat hamburgeri Quarter Pounder.
În acest context, după apariția informațiilor în spațiul public, valoarea acțiunilor lanțului McDonald's, a scăzut cu peste 10%.
Problemele din burgerii Quarter Pounder
Quarter Pounder este un hamburger, preparat de McDonald's, introdus încă din 1971. Anchetatorii nu au identificat încă ingredientul exact care a provocat apariția focarului de infecție. Ei se concentrează pe ceapa tăiată și pe chiftelele de vită. Ambele ingrediente au fost retrase din restaurantele în care s-au înregistrat îmbolnăviri, până la finalizarea investigațiilor.
CDC i-a sfătuit pe cei care au consumat un hamburger Quarter Pounder și au început să aibă simptome de infecție cu E. coli să solicite urgent asistență medicală.
Pe de altă parte, într-o notă internă, distribuită de McDonald's, directorul șef al lanțului de aprovizionare din America de Nord, Cesar Pina, a confirmat că ar fi vorba despre ceapa folosită. Acest lucru ar fi rezultat după primele cercetări. El a precizat că au fost luate măsuri rapide și decisive pentru a înlătura ingredientul cu probleme.
McDonald's încearcă să rezolve situația
Leguma infectată, folosită la prepararea Quarter Pounder provine de la un singur furnizor care deservește trei centre de distribuție, a arătat oficialul McDonald's.
„Ca urmare, și în conformitate cu protocoalele noastre de siguranță, toate restaurantele locale au fost instruite să scoată acest produs din aprovizionare și am întrerupt distribuția cepei tăiate în zona afectată”, a mai transmis compania.
McDonald's va elimina, temporar ingredientul problemă din meniul restaurantelor din zonele zonele afectate. Pe listă sunt restaurante din Colorado, Kansas, Utah și Wyoming, dar și din Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico și Oklahoma. Toate celelalte produse din meniu sunt în continuare disponibile.