Fast food-uri de legendă și legende urbane. McDonald's și KFC sunt cele mai cunoscute branduri la nivel global, ele ajungând și în România.
Intrăm în sezonul toamnei, care este văzut ca turnanta spre sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Mai sunt mai puțin de 90 de zile până la Crăciun iar până la vacanța de iarnă, elevii mai au o vacanță între 26 octombrie și 3 noiembrie 2024. În aceste momente, ca și în weekend-uri foarte mulți români aleg aceste fast food-uri prezente atât în locații independente cât și în mall-uri.
Fast food-uri de legendă: KFC
S-au brodat multe legende pe tema KFC, un fast-food foarte popular. Evident, mai mult pe tema vieții Colonelului Sanders. Nu a fost nici pe departe săracul lipit până la 65 de ani, amator de sinucidere. Nu și-a început afacerea cu banii din ajutorul de 105 dolari pe lună. Nu a fost părăsit de soție când el avea 25 de ani. Dar legenda săracului de 65 de ani devenit putred de bogat la 88 de ani convine. Nu a fost colonel de armată, a primit rangul onorific din partea Guvernatorului statului Kentucky datorită succesului afacerii sale: „Kentucky Fried Cicken”, abreviat KFC.
Harland David Sanders s-a născut pe 9 septembrie 1890 în Indiana, SUA. A fost căsătorit de două ori, din 1909 până în 1947 și din 1949, până la moartea sa. Aceasta a survenit la 16 decembrie 1980, la Louisville, Kentucky. A avut așadar două soții și 3 copii. A servit în Armată ca soldat în 1906-1907. A avut ce-i drept în intervalul 1906-1930 mai multe slujbe! Dar în mijlocul Marii Crize, în 1930, a debutat cu un restaurant în North Corbin, Kentucky. Era în cadrul unei benzinării. L-a primit de la Shell Oil Company, fiindcă altfel ar fi fost închis. Oferea un procent din vânzări companiei care îl deținea. Acolo a început să gătească rețeta de pui pe care o gătea din adolescență și pe care a perfecționat-o.
Roosevelt când a lansat în 1933 New Deal, prin Corbin urma să treacă o șosea națională Deci, era loc și pentru un fast food. Ulterior a avut un motel pe care l-a cumpărat cu un restaurant având capacitate de 140 locuri. A desăvârșit rețeta în 1952, când a vândut „rețeta secretă” ca franciză KFC către Pete Harman din South Salt Lake City, Utah. De atunci și până la moarte, deci 28 de ani, el a călătorit extinzând francizele și încercând să combată falsificarea rețetelor sale.
Fast food-uri de legendă: McDonald's
La capitolul fast food-uri, McDonald's are o perioadă de glorie. Povestea începe în anul 1940, în California, unde frații Richard și Maurice McDonald au deschis un restaurant în localitatea californiană San Bernardino. Și cei doi frați au optat pentru o franciză. Deschiderea francizei s-a făcut în Des Plaines, Illinois la 15 aprilie 1955, deci la trei ani de la KFC. Cel ce a deschis drumul spre actualul McDonald's a fost Ray Kroc. Nu doar felurile pregătite au atras cum a fost cazul la KFC, ci modul de pregătire și servire rapidă a clienților, desăvârșit în 1984.
Compania va deveni un model pentru ceea ce se numesc American Dream - visul american sau American Lifestyle - stilul de viață american. Asta după ce Ray Kroc a cumpărat toate drepturile de la frații McDonald și a implementat toate tehnicile de management, marketing ale momentului.
Diversificare și expansiune
Secolul XX era secolul vitezei. Vremea când avocatul sau medicul, ori alte meserii liberale întrerupeau programul pentru a mânca acasă cu familia la prânz, trecuse! Mâncarea de prânz era ceva în viteză, adică fast food! Iar, evident, cele două branduri amintite aici, au exploatat la maxim situația!
Asta pentru că oamenii au decis că aici puteau să-și ducă și copiii ca bonus la final de săptămână. Au decis că aici puteau organiza și zile de naștere. Așadar, localurile au devenit o realitate în Mall-uri dar și în spații independente. Gustarea pe fugă, ori comanda on-line atunci când îți apar musafiri pe nepusă masă și nu ai timp să pui friptură la cuptor sunt soluții de avarie foarte utile azi!
Sursa foto: Arhivă