Așa-numita „zi zero”, este ceea ce experții și oficialii prezic că ar putea fi momentul în care râurile, lacurile și rezervoarele ar putea rămâne fără apă, în aproximativ șase luni.
Având în față perspectiva de a livra apă cu ajutorul mijloacelor de transport, pentru necesitățile de bază, precum pentru spălat și băut, membrii consiliului din orașul Dubbo au decis să ia măsuri imediate prin aplicarea unor noi restricții cu privire la consumul de apă potabilă, inclusiv obligația locuitorilor de a se limita la un duș de maximum cinci minute pe zi.
„Regiunea Dubbo a introdus deja restricții voluntare de nivel doi, dar, din păcate, pe măsură ce seceta se agravează în tot statul, a venit momentul să creștem respectivele restricții”, a declarat luni seara primarul orașului Dubbo, Ben Shields.
Conform restricțiilor de nivel patru care urmează să fie introduse la 1 noiembrie, udarea gazonului va fi ilegală, precum și spălarea pereților și a suprafețelor dure, în timp ce udarea grădinilor, umplerea piscinelor, utilizarea mașinilor de spălat rufe și dușurile vor fi reglementate pentru a reduce risipa.
De asemenea, locuitorilor li se va permite doar o baie sau un duș de cinci minute pe zi, încălcarea restricțiilor putând avea drept rezultat amenzi foarte mari.
„Restricțiile de nivel patru vor duce la o reducere semnificativă a cantității de apă utilizată în aer liber. Îi încurajez pe locuitorii din zonă să se familiarizeze cu schimbările respective”, a declarat Michael McMahon, președintele Consiliului Regional din Dubbo.
Mai grav pentru comunitatea rurală unde se află 40.000 de locuitori, cele mai recente prognoze ale Biroului Australian de Meteorologie prezic că marea majoritate a continentului australian, inclusiv Dubbo, are șanse de 80%, în această vară, să suporte temperaturi medii și mai mari decât în anii precedenți, cu șanse de doar 30% de depășire a precipitațiilor medii.