Matrioșka sateliților lui Putin. US Space Force denunță spionaj spațial

US Space Force și-au exprimat temeri cu privire la comportamentul „neobișnuit și îngrijorător” al sateliților rusești Kosmos-2542 și Kosmos-2543. Ce se află în spatele acestei noi tensiuni dintre SUA-Rusia?

La 25 noiembrie 2019, o rachetă Souyz 2-1V Volga, care poate plasa în orbită o sarcină utilă de 2,85 tone, decola de pe cosmodromul Plesețk, la 800 km nord de Moscova, având, oficial, la bord satelitul Kosmos-2542. Dar nu numai.

Pentru că, zece zile mai târziu, Kosmos-2542 elibera un subsatelit, desemnat drept Kosmos-2543. Potrivit explicațiilor oferite la acea dată de către ministerul rus al Apărării, obiectivul acestei misiuni era „continuarea lucrărilor cu privire la evaluarea stării tehnice a sateliților naționali”.

Or, s-a constatat ulterior că cei doi sateliți ruși evoluau pe aceeași orbită cu a satelitului (ultra-clasificat) USA-245, exploatat, începând din 2013, de National Reconnaissance Office (NRO), însărcinat cu informațiile de origine spațială din cadrul Pentagonului.

USA-245 ar fi un satelit de tip KH-11, conceput pentru a oferi imagini optice și în infraroșu de înaltă rezoluție agențiilor de informații americane, explică specialiștii Opex 360. Patru astfel de dispozitive, ale căror capacități sunt strict clasificate, se află în prezent pe orbită: USA-186, USA-224, USA-245 și USA-290, lansate în ianuarie 2019.

Conform observațiilor făcute de astronomii amatori la jumătatea lunii ianuarie, Kosmos-2542 și Kosmos-2543 s-au apropiat de satelitul american de observație, după ce au efectuat manevre „suspecte” folosind propulsoarele de la bord. Ceea ce a sugerat că sateliții ruși încercau să spioneze satelitul USA-245.

„Concluzia că sateliții rusești monitorizează satelitul NRO poate fi considerată de unii speculație, dar ea este susținută de coroborarea datelor orbitale”, a explicat Brian Weeden, director de planificare a programelor la Secure World Foundation. „Pentru moment, manevrele rușilor și motivul pentru care se află pe această orbită ne fac să afirmăm că spionajul este cea mai probabilă explicație pe care am găsit-o ”, a adăugat el.

Astfel, este posibil ca misiunea celor doi sateliți rusești să fie determinarea senzorilor de la bordul SUA-245 și colectarea semnalelor pe care le emite pentru a ști cum, și mai ales când, colectează imagini.

În cele din urmă, a mai fost nevoie de câteva zile pentru ca această pistă să fie confirmată de generalul John Raymond, șeful Statului Major al noii forțe spațiale americane, US Space Force.

Generalul Raymond a denunțat manevrele lui Kosmos-2542 și lui Kosmos-2543 în jurul satelitului SUA-245. Distanța dintre cele trei dispozitive ar fi fost de doar 160 km, ceea ce pare foarte aproape la aceste altitudini.

Cei doi sateliți rusești acționează „în același mod ca o pereche de sateliți deplasați în 2017 și calificate de guvernul rus ca „ inspectori de sateliți”, a argumentat generalul Raymond. „Acesta este un comportament neobișnuit și îngrijorător. Are potențialul de a crea o situație periculoasă în spațiu”.

„Statele Unite consideră că aceste activități recente sunt îngrijorătoare și nu reflectă comportamentul unei națiuni spațiale responsabile”, a continuat generalul Raymond, înainte de a indica că Washingtonul a trimis o notă la Moscova în această privință.

Demers confirmat de Serghei Riabkov, adjunctul rus al afacerilor Externe. „Moscova va răspunde după ce va studia această notă”, a declarat Riabkov. „Cu privire la manevrele acestor obiecte în spațiu, ele sunt practici realizate de multe țări”, a spus oficialul rus.

„Suntem hotărâți să păstrăm spațiul liber de conflicte. Dar alte națiuni transformă spațiul într-un domeniu de război ", a replicat generalul Raymond. „Rusia dezvoltă capacități pe orbită care încearcă să exploateze dependența Statelor Unite de sistemele spațiale", a acuzat el.

Și, potrivit lui Raymond, Rusia ar fi pus deja pe orbită un satelit similar cu Kosmos-2542, în 2017. Acest dispozitiv ar fi eliberat și el un „subsatelit” care „prezenta caracteristicile unei arme”. Iar generalul Raymond a concluzionat: „Unul dintre acești sateliți a lansat un proiectil în spațiu”.

Cu toate acestea, la începutul anilor ’90, SUA, via naveta spațială Atlantis, americanii au pus pe orbită un „satellite inspector”, denumit „Prowler”. În contravenție cu tratatele internaționale.

Prowler era un satelit de recunoaștere, capabil să se apropie de sateliții geostaționari militari, și avut ca misiune studierea (a se citi spionarea) sateliților sovietici în orbită geosincronă.

Guvernul american nu a recunoscut niciodată existența acestui satelit. Dar, ca și în cazul sateliților rusești, a fost identificat de astronomi amatori și, ulterior, în urma unor scurgeri de informații divulgate de NBC.