Mentalitatea potrivit căreia matematica nu este importantă trebuie eliminată din Marea Britanie, pentru ca economia să aibă șanse să crească, consideră premierul britanic Rishi Sunak.
Sunak este de părere că „ideea potrivit căreia este în regulă să fii prost la matematică” reprezintă un handicap pentru copiii din Marea Britanie, pentru că nu îi dotează cu abilitățile necesare la locul de muncă.
Astfel că toți elevii vor fi obligați să susțină o nouă probă de matematică, în conformitate cu planul de a face materia obligatorie până la 18 ani.
Îmbunătățirea notelor la matematică va ajuta la stimularea economiei cu miliarde de lire sterline - este ideea discursului pe care premierul Rishi Sunak îl va susține lui. Șeful executivului britanic va solicita, de asemenea, compatrioților săi să renunțe la mentalitatea anti-matematică.
Premierul este hotărât să continue cu propunerile sale controversate de a-i obliga pe adolescenți să studieze matematica și după obținerea GCSE (General Certificate of Secondary Education - certificatul de absolvire a gimnaziului din Marea Britanie). El spune clar că nu înseamnă că toată lumea va trebui să ia nivelul A la matematică și că va propune, în schimb, o nouă calificare.
Mai mult, premierul a organizat un grup de experți pentru a elabora un curriculum în vederea creșterii abilităților matematice ale britanicilor.
„Trebuie să schimbăm această mentalitate anti-matematică”
„Trebuie să schimbăm această mentalitate anti-matematică. Trebuie să începem să prețuim calculul pentru ceea ce este - o abilitate cheie la fel de esențială ca și lectura. Nu voi sta fără a face nimic și nu voi permite acestui sentiment cultural că este în regulă să fim slabi la matematică, pentru a-i dezavantaja pe copiii noștri”, consideră Rishi Sunak.
Marea Britanie este una dintre cele mai puțin performante la matematică dintre țările dezvoltate, iar opt milioane de adulți au abilități la matematică sub cele așteptate de la un copil de nouă ani.
„Pentru a crește economia, nu doar în următorii doi ani, ci în următorii 20, pur și simplu nu putem permite ca abilitățile slabe la matematică să coste economia noastră zeci de miliarde pe an sau să facă probabilitatea de a nu își găsi un serviciu de două ori mai mare”, mai spune premierul britanic.
Dar laburiștii consideră că eșecul de a recruta suficienți profesori de matematică arată că ideea premierului Rishi Sunak nu este potrivită.