Măsurile care pot ieftini puternic asigurările

Măsurile care pot ieftini puternic asigurările

Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să taie comisioanele brokerilor care vând polițe. Dacă și tarifele de service ar scădea, asigurările ar deveni mult mai accesibile

Scandalul scumpirilor polițelor RCA a avut până acum doi actori: pe de o parte clienții, care se plâng de tarifele tot mai mari și, pe de altă parte, asiguratorii, care se plâng că rata daunei este foarte mare, așa că nu au încotro, și trebuie să majoreze tarifele.

Brokerii de asigurare spun că service-urile sunt principala cauză a creșterii ratifelor la RCA, și nu intermediarii

Autoritatea de Supraveghere Financiară se pregătește să modifice normele privind asigurarea de răspundere civilă pentru a putea interveni asupra unei alte cauze a scumpirii poliței: brokerii de asigurare. Este vorba despre intermediarii asigurării, cei care îți aduc polița la ușă sau pe care îi găsești la punctele de vânzare din supermaketuri, și care impun un comision deloc de neglijat, care este, în medie, de 15% din valoarea poliței, poate chiar mai mult. Concret, în proiectul de modificare a normelor RCA se prevede că ASF poate interveni pentru a limita comisioanele, în baza propriilor analize.

Ce spun brokerii

Bogdan Andriescu, șeful Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, spune că brokerii nu practică comisioane mari, iar costurile sunt justificate. „Bonusurile au fost limitate mult în ultimul timp, iar costurile brokerilor sunt justificate. Gândiți-vă că, pe lângă costurile cu softul pentru evidențe și calcularea polițelor, plătesc benzina, pentru că se deplasează la clienți unde nu ajunge niciun asigurator”, a comentat Andriescu pentru EVZ. Acesta susține că, în prezent, nivelul comisionului mediu este de circa 10-11%. Cu toate astea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a calculat un comisionul mediu de 14%. Una dintre marile companii de asigurare, Asirom, a luat deja decizia de a reduce comisioanele pe care de plătește brokerilor la 8-9%, de la 12-14%, potrivit profit.ro. Reducerea comisioanelor este însă o decizie extrem de delicată, întrucât piața asigurărilor depinde într- o proporție covârșitoare de intermediari, pentru a își vinde polițele – 65% din asigurări sunt plasate de intermediari. Însă, diminuarea comisioanelor poate conduce și la o ieftinire a RCA-ului și altor asigurări. O altă măsură pe care o are în vedere ASF este de a interzice asigurătorilor modificarea tarifelor RCA în mai puțin de 12 luni.

Probleme majore încă nerezolvate

Luați în vizor de modificările propuse de ASF, brokerii de asigurare arată cu degetul spre alte cauze care conduc la scumpirea polițelor RCA: costurile practicate de service-uri. „Dacă te duci să repari mașina pe banii tăi, atunci vei plăti de două ori mai puțin decât dacă repari pe baza poliței. De aici vin daunele imense ale asiguratorilor. Ar trebui ca tarifele service-urilor să fie limitate la costurile de reprezentanță. Să fie ca atunci când mergi cu un Logan la un service Dacia, al reprezentanței”, spune Andriescu. De altfel, asiguratorii s-au plans de multe ori de tarifele exagerate practicate de service-uri. Acestea au replicat însă că sunt obligate să încaseze mai mulți bani, pentru a acoperi și întârzierile de plată, dar consideră că tarife pe care le practică sunt departe de a fi exagerate. Dacă autoritățile s-ar apleca și asupra acestor costuri, polițele s-ar putea ieftini cu mult.