Codul Penal cuprinde măsuri mai aspre pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Legea care prevede acordarea pedepsei de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive a fost promulgată. De asemenea, noile norme îi vizează și pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Aceștia își pot pierde dreptul de a conduce pentru o perioadă de 10 ani.
Codul Penal. Măsuri aspre pentru acești șoferi
Conducătorii auto prinși băuți sau drogați nu pot scăpa de rigorile legii. Dacă teste arată că au consumat alcool sau substanțe interzise, aceștia nu mai pot urca la volanul mașinii pentru o perioadă de 10 ani.
Vineri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea acestei legi. De asemenea, șeful statului a semnat documentele necesare pentru modificarea acte normative referitoare la combaterea, traficul și consumul ilicit de droguri.
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/1 alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive.”, potrivit noii legi.
Vor rămâne fără permisul de conducere
Legea a fost adoptată pe data de 14 mai în Camera Deputaților, aceasta având calitatea de for decizional. Noile măsuri au fost propuse de senatorul Robert Cazanciuc.
Potrivit noii legi, cei care furnizează substanțe psihoactive, ier consecința acestei acțiuni duce la decesul unei persoane, riscă o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.
Codul Penal. Pedepse dure pentru șoferii prinși sub influența substanțelor interzise
Pe lângă măsurile pentru șoferii, legea prevede ca proprietarii și chiriașii clădirilor folosite pentru consumul de droguri să fie sancționați. Aceștia riscă pedeapsa de până la 5 ani de închisoare. Mai mult, traficanții care operează în apropiere de școli, spitale sau penitenciare pot primi pedepse cu o treime mai mari.