Măsuri drastice la deschiderea grădinițelor. Sunt interzise aspitatoarele, mochetele, draperiile și jucăriile de pluș

Măsuri drastice la deschiderea grădinițelor. Sunt interzise aspitatoarele, mochetele, draperiile și jucăriile de pluș

Începând de săptămâna viitoare se vor redeschide grădiniţele de stat în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară.

Pentru limitarea răspândirii de coronacirus, a apărut Ghidul oficial al Ministerului Educaţiei pentru redeschiderea grădiniţelor în perioada verii, publicat joi, pe 18 iunie. Ghidul prevede noile măsuri care trebuie respectate la deschiderea grădinițelor.  Măsura are caracter de interdicție, deși documentul este unul cu recomandări. Despre acest lucru a vorbit profesorul universitar Tiberiu Catalina, de la Facultatea de Instalaţii, care susține că aceasta este una bună.

Ghidul Ministerului Educaţiei a fost elaborat după Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28/2020, în cadrul căreia s-a decis „reluarea activității în creșe, grădinițe și afterschooluri”, potrivit anunţului oficial de pe pagina instituţiei.

„Aspiratorul nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”, se arată în documentul oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ghidul “de organizare a unităților de învățământ preșcolar din sistemul public pentru primirea și implicarea copiilor în activități recreative pe durata vacanței de vară” vine după ce Ordinul nr 1.076/4.518/3.936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat pe 15 iunie, prevede că “este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului“.

„Aspiratorul este un echipament de curățenie care funcționează pe acest principiu al recirculării aerului, în care se crează o diferență de presiune între interiorul aspiratorului și mediul exterior, prin urmare aerul este aspirat, introdus în interiorul aspiratorului și mai departe se presupune că avem pe partea opusă ventilatorului un aer curat și filtrat pe parcursul acestui traseu”, a declarat Catalina.

Profesorul universitar a mai spus că „ar trebui să fim foarte atenți în alegerea filtrelor acestora aspiratoare. Ele trebuie să fie de categoria cel puțin “HEPA”, acest tip de filtre înseamnă mai multe tipuri, recomandarea este să fie de la H 13 la H 15. Acestea au o eficiență ridicată pentru particule de până la 300 nm (nano metri), dar aceste virusuri pot să aibă dimensiuni mai mici, prin urmare dacă filtrele nu sunt noi sau între timp s-au degradat și nu mai sunt la fel de eficiente ca la început, acestea într-adevăr pot angrena o serie de probleme. Practic pun în circulație un aer care a fost preluat de pe jos și îl ridica în aerul exterior din încăpere”.

Potrivit Ghidului, curățenia generală înainte de redeschidere „se va face prin ștergerea prafului, spălare cu apă și detergent, apoi clătire repetate cu apă potabilă”. Ghidul mai prevede eliminarea perdelelor, a mochetelor sau covoarelor, a draperiilor și a jucăriilor din materiale textile (inclusiv a celor din pluș). „Mochetele sau covoarele care nu pot fi îndepărtate pot fi igienizate corect cu aparate pe bază de aer cald”, se arată în document.