Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Moment ISTORIC pentru România. Anunț URIAȘ făcut în legătură cu aderarea la SPAȚIUL SCHENGEN

Foto: Răzvan Vălcăneanțu
Autor: | | 18 Comentarii | 18528 Vizualizari

La Ateneul Român este în plină desfășurare ceremonia oficială de preluare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Au loc discursurile oficialilor.

UPDATE: 21.15 Premierul Viorica Dăncilă a fost ultimul oficial care a vorbit la ceremonie. A mulțumit artizanilor, celor care au făcut posibilă aderarea României la Uniunea Europeană.

„Pentru mine este un moment încărcat de emoție, pentru ca astăzi am onoarea de a vorbi în numele României. Timp de 6 luni, România va sta cu demnitate la masa unde se iau decizii. România ocupa locul meritat în Europa, în care sa primească aceleași drepturi și beneficii ca toți cetățenii europeni. România va conduce cu demnitate Consiliul UE. Vom demonstra ca România și- a câștigat pe merit rolul în UE. Romanii sunt un popor proeuropean, nu ne- am schimbat atitudinea. Ne dorim sa fim parteneri egali și respectați în UE”, a declarat Viorica Dăncilă. Premierul s-a folosit de sloganul PSD și le-a spus oficialilor europeni: „Îndrăzniți să credeți în România!”

UPDATE: 20.50 Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a făcut referiri la animozitățile politice. El îl înlocuiește pe Liviu Dragnea, care nu participă la eveniment.

„Vă vorbesc în numele camerei Deputaților. Majoritatea parlamentara va sprijini guvernul în mandatul pe care România îl va avea. În ciuda tuturor comentariilor politice, vreau sa va asigur de sentimentele noastre europene.

Vrem sa fim europeni și ne dorim sa fim pe deplin tratați ca cetățenii europeni. Eu nu-mi pot imagina România în afara UE. România este o tara pe care va puteți baza. Așadar, merita sa fie respectata.

Va asigur, domnule Juncker ca decidenții majorității politice de la București au înțeles care este rolul României”, a spus Florin Iordache.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a avut numai cuvinte de laudă pentru România. El a vorbit și în limba română, a spus: „unde e unul nu-i putere, unde-s doi puterea crește”. Au fost ropote de aplauze.

„România a avut mereu o vocație europeana. Tara voastră frumoasa... Ma simt ca acasă aici

Cunosc calitățile romanilor care vor contribui cu succes la președinția voastră. Acum 2000 de ani romanii au travesat Dunărea pe acest superb pământ, România poartă numele moştenitorilor săi romani iar eu, ca descendent al romanilor, mă simt ca acasă. Toate problemele care provoacă astăzi Europa sunt subiecte care se vor regăsi pe masa preşedinţiei României la Consiliul UE;

Trebuie să păstrăm coeziunea şi solidaritatea cetăţenilor UE, iar aceasta este una dintre marile provocări ale preşedinţiei României. Europa este un spaţiu al respectării statului de drept, al libertăţii.

Trebuie sa avem, mai mult ca niciodată, o Europa puternica, pentru a ne proteja cetățenii”, a spus Tajani. Acesta a făcut referire și la bugetul UE și a spus că solidaritatea trebuie să se regăsească și în aderarea României la Spațiul Schengen

„Sper ca acest lucru, aderarea la Spațiul Schengen, să se petreacă sub mandatul României”, a declarat Tajani. El a dat și un citat din Emil Cioran. Discursul lui a impresionat puternic sala, a fost îndelung aplaudat.

Un alt oficial, președintele Consiliului European, Donald Tusk a vorbit în limba română și a recitat din Nichita Stănescu, a spus că prima lui mașină a fost o Dacie 1300, că fiul său conduce acum o Dacia Duster, a citat din Eliade și a aminitit de sportivii români. În limba română.

Donald Tusk a cucerit publicul cu discursul său, care a avut nu doar darul de a flata, dar a fost și realist. „Depinde de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever”, a spus oficialul european.

Și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a spus că România trebuie să fie în Spațiul Schengen.

”Pledam în 2014 că România trebuie să facă parte din Schengen. Rămân fidel acestei promisiuni, locul României este în Spațiul Schengen”, a spus oficialul european. Șeful Executivului de la Bruxelles a amintit că a fost cel care a semnat Tratatul de aderare a României la UE.

Juncker a mai vorbit și despre statul de drept. „Uniunea Europeană este formată din compromisuri, dar când vorbim de statul de drept şi de lupta anticorupţie, nu există niciun compromis posibil", a afirmat șeful CE.

UPDATE 20:30. Președintele Klaus Iohannis a fost primul politician care a vorbit. Șeful statului s-a adresat oficialilor europeni spunându-le funcția și numele, românilor le-a spus doar funcția.

„Este o deosebită placere pentru mine sa particip la lansarea oficiala a primei președinții a Consiliului UE. La 12 ani de la aderarea la UE, România preia un rol de prim plan la nivel european. Dacă privim puțin în urma, întoarcerea tarii a reprezentat un deziderat important.

Proiectul european este o construcție unica, de pace și prosperitate. Astăzi, cu aceeași convingeri preluam președinția. Pentru a contribui la consolidarea unei Europe mai Unite, mai coezive și mai

UE se confrunta cu provocări interne și externe, Brexit, migrația, securitatea. Construirea UE de astăzi a fost posibila pt ca părinții fondatori au crezut în proiectul european

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI