Măsura la care apelează Ucraina pentru a evita războiul cu Rusia. Ar putea renunța la cererea de aderare la NATO

sursa: arhivă EVZ

Ucraina se gândește să renunțe la intențiile de-a deveni membră a NATO, dacă această mutare ar calma situația încordată cu Rusia. Un ambasador a făcut anunțul.

Ucraina ar putea renunța la cererea de aderare la NATO pentru a evita un război cu Rusia, a declarat ambasadorul țării în Marea Britanie, citat de BBC, în ceea ce ar însemna o concesie majoră făcută Moscovei ca răspuns la acumularea de trupe rusești la granițele sale.

Într-un caz extrem, Ucraina este dispusă să renunțe la intențiile de aderare la NATO

Ambasadorul Vadym Prystaiko a declarat pentru sursa citată că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce privește obiectivul său de a adera la alianța militară atlantică, o mișcare despre care președintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi un declanșator de război.

„S-ar putea să renunțăm, mai ales dacă suntem amenințați în acest fel, șantajați și împinși în acest sens”, a declarat Prystaiko când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția față de aderarea la NATO.

Ucraina nu este membră a NATO, dar are o promisiune ce datează din anul 2008 că i se va oferi în cele din urmă posibilitatea de a adera, un pas care ar aduce alianța condusă de SUA la granița cu Rusia.

Oficialii de la Kremlin neagă vehement că ar pregăti o invazie în țara vecină

Putin spune că legăturile din ce în ce mai strânse ale Ucrainei cu alianța ar putea face din ea o rampă de lansare pentru rachetele NATO îndreptate spre Rusia. El spune că Rusia trebuie să stabilească „linii roșii” pentru a preveni acest lucru.

În ultimele săptămâni, Rusia a mutat peste 100.000 de soldați și armament greu la o distanță apropiată de Ucraina, ceea ce a determinat Statele Unite ale Americii (SUA) și aliații săi din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă.

Moscova neagă că plănuiește un atac, calificând manevrele militare drept exerciții, dar a emis cereri scrise prin care cere NATO să renunțe la orice extindere ulterioară spre est, inclusiv în Ucraina. Membrii NATO au respins cererea.

Președintele american Joe Biden a discutat duminică cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskiy și au convenit să continue eforturile diplomatice pentru a încerca să rezolve criza, a declarat Casa Albă, conform Reuters.