Cercetarea, publicată în „Physics of Fluids”, constată că acoperirea feței singură nu împiedică picăturile de fluid proiectate de o tuse, descoperire pe care cercetătorii au numit-o „alarmantă”. Au adăugat importanța menținerii, de asemenea, a unor măsuri adecvate de distanțare socială.

Aceiași cercetători au descoperit anterior că picăturile de salivă pot călători 18 metri în cinci secunde când o persoană nemascată tuse, astfel încât măștile sunt importante. Cu toate acestea, tuse repetate sunt susceptibile să le reducă eficacitatea, au constatat specialiștii în noul studiu, folosind modele computerizate.

 

„Utilizarea unei măști nu va oferi o protecție completă”, a declarat co-autorul studiului și profesorul de la Universitatea din Nicosia, Dimitris Drikakis, într-o declarație. „Prin urmare, distanțarea socială rămâne esențială”.

Dacă o persoană se potrivește cu tuse, „multe picături pătrund în scutul măștii și unele particule purtătoare de boală de salivă pot transporta mai mult de 1,2 metri (4 picioare)”, a adăugat Drikakis.

De asemenea, calculele din simulare au observat că dimensiunea picăturii ar putea fi afectată din cauza lovirii măștii, a scăpării și, în cele din urmă, a intrarii în mediu.

„Mărimile picăturilor se schimbă și fluctuau continuu în timpul ciclurilor de tuse, ca urmare a mai multor interacțiuni cu masca și fața”, a explicat Drikakis.

„Măștile scad acumularea de picături în timpul ciclurilor de tuse repetate”, a adăugat dr. Talib Dbouk, coautorul studiului. „Cu toate acestea, nu este clar dacă picăturile mari sau cele mici sunt mai infecțioase”.

Constatările studiului au implicații asupra lucrătorilor din domeniul sănătății, care de multe ori nu sunt în măsură să mențină o distanțare socială adecvată.

Cercetătorii au sugerat să poarte „echipamente de protecție personală mult mai complete”, inclusiv căști cu filtre de aer încorporate, scuturi pentru față, rochii de unică folosință și două seturi de mănuși.

La începutul acestei luni, Organizația Mondială a Sănătății și-a actualizat îndrumările pentru a recomanda guvernelor din întreaga lume să încurajeze utilizarea pe scară largă a măștilor de față din țesături, în timp ce se află în mediul public.

Inițial, OMS a sfătuit doar cei care se confruntă cu simptome de COVID-19 sau au grijă ca cineva infectat cu virusul nou să poarte o mască pentru față. Noile recomandări ale OMS rămân în urmă și de la alte agenții de sănătate de top, cum ar fi Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

În aprilie, CDC și-a actualizat orientările pentru a recomanda tuturor americanilor să poarte acoperiri de față din stofă, în timp ce sunt în public, „în special în zonele cu transmitere comunitară semnificativă”.

În cursul zilei de marți dimineață, peste 8 milioane de cazuri de coronavirus au fost diagnosticate la nivel mondial, dintre care peste 2,1 milioane sunt în S.U.A., cea mai afectată țară de pe planetă, scrie FoxNews.