Măștile Flippy reprezintă un pericol pentru copii, susțin reprezentanții ANPC care au scos de la vânzare un stoc de 5.000 de bucăți. Acestea erau vândute de un comerciant din Covasna.
Măștile Flippy, pericol pentru copii. Un stoc de 5.000 de măști pentru copii, Flippy, a fost retras de la vânzare de inspectorii Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Anunțul a fost făcut de directorul general al instituţiei, Paul Anghel, pe Facebook.
Măștile erau comercializate de un operator economic din judeţul Covasna. Inspectorii ANPC au constatat că produsul nu respecta Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant.
„Spre informare - Rapex 12 februarie 2021. Notificare România - Masca de protecţie pentru copii FLIPPY, potenţial periculoasă. Au fost retrase de la comercializare 5.000 bucăţi, de la un operator economic din judeţul Covasna. Produsul promovează un potenţial de protecţie împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată ca atare de către organismul european relevant”, a scris pe Facebook Paul Anghel.
Măștile Flippy, pericol pentru copii
Potrivit postării sale, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă. Drept urmare masca nu poate proteja în mod adecvat.
„Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, poate să nu fie protejat în mod adecvat dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi cu standardul european relevant EN 149”, precizează Anghel.
Măștile sunt reglementate de legislația europeană
Măştile chirurgicale şi dispozitivele de protecţie respiratorie sunt reglementate de Directiva 93/42/CEE și de Regulamentul UE/2016/425. Pentru a putea fi scoase la vânzare pe piață aceasta trebuie să îndeplinească o serie de cerințe obligatorii.
ANPC a efectuat, de la începutul lunii martie a anului 2020, verificări asupra respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor. În urma acțiunilor de control au fost notificate 21 de produse tip „mască” chirurgicală/medicală sau de protecţie pe portalul Uniunii Europene - Safety Gate. Acesta este un sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase (RAPEX).