Evenimentul ZileiInternationalBulgaria: Măștile de protecție devin obligatorii

Bulgaria: Măștile de protecție devin obligatorii

Bulgaria: Măștile de protecție devin obligatorii
Bulgaria: Măștile de protecție devin obligatorii

Bulgaria: Măștile de protecție devin obligatorii. Ministrul bulgar al sănătății, Kostadin Anghelov, a emis trei noi ordine, prin care introduce modificări în regimul restricțiilor, unele dintre ele fiind deja anunțate.

O nouă regulă este că, de la 1 februarie până la 30 aprilie, nu va mai fi permisă acoperirea gurii și nasului cu o eșarfă sau cască de protecție în loc de o mască. Măștile de protecție devin obligatorii în locuri publice închise, precum și în spații publice deschise aglomerate. Este permis însă să se poarte măști de unică folosință mai ieftine, precum și măști din materiale textile, și nu neapărat cele mai scumpe și cele de clasă superioară FFP2, la care au trecut mai multe țări europene.

Sunt permise excepții pentru clienții restaurantelor în care se servește masa și localurilor în care se servesc băuturi, când este permisă vizitarea acestora, pentru sportivi, pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani, precum și pentru vorbitorii de la seminarii, conferințe de presă și alte evenimente similare. Iată datele și condițiile specifice sectorului:

Cum vor învăța elevii

 Începând cu 4 februarie, conform programului, cursurile cu prezență fizică sunt permise elevilor din clasa a V-a până la a XII-a. Ordinul ministrului sănătății stabilește un program concret, în funcție de care se va întâmpla acest lucru. 4-17 februarie – cu prezență fizică vor învăță elevii din clasele a VII-a, a VIII-a și a XII-a; 18 februarie – 2 martie, elevii din clasele a V-a, a X-a și a XI-a vor merge la școală; 4-17 martie – elevii din clasele a VI-a, a IX-a și a XII-a se întorc în sălile de clasă. Ordinul permite ținerea examenelor semestriale pentru studenți, care nu pot fi desfășurate în mod eficient într-un mediu electronic, să se țină cu prezență fizică. Condiția este să nu se umple mai mult de 30% din capacitatea clasei, iar durata examenului nu trebuie să depășească două ore.

 Cum vor funcționa centrele culturale

 De la 1 februarie sunt permise vizitele la cinematograf, precum și participarea la cursuri de creație, dans și muzică. Condiția este de a utiliza până la 30% din capacitatea incintei și de a se respecta distanța fizică. De la aceeași dată, sălile de sport pot, de asemenea, pot să-și reia activitatea folosind până la jumătate din capacitate.

Centrele comerciale și mall-urile își reiau și ele activitatea. Minorii au dreptul să le viziteze, dar numai dacă sunt însoțiți de un părinte sau de un alt adult.

 Ce este prevăzut pentru restaurante

 Este stabilit și regimul pentru localurile ai căror proprietari au opinii diferite cu privire la data la care sunt gata să-și reia activitatea, întrucât o parte din sector pregătește un protest. De la 1 martie, sunt permise vizitele la restaurante și în locurile de divertisment, cu excepția discotecilor, cluburilor și barurilor, localurilor de varietăți și cluburilor de noapte. Condiția pentru lucrători este de a utiliza până la 50% din capacitate, iar distanța dintre spătarele scaunelor de la două mese vecine să fie de cel puțin 1,5 metri. Personalul este obligat să poarte măști de protecție.

 Ce trebuie să știe cei care vor să intre în Bulgaria

 Din 29 ianuarie, cei care sosesc în Bulgaria trebuie să prezinte un test PCR cu rezultat negativ. Termenul până la care se va aplica această cerință este 30 aprilie. Testul trebuie făcut în termen de 72 de ore de la intrarea în Bulgaria.

Cetățenii bulgari și persoanele care au statut de reședință permanentă, pe termen lung sau pe termen nelimitat în Bulgaria și membrii familiilor acestora care nu prezintă testul sunt plasați în carantină de 10 zile. Excepție de la cerința unui rezultat negativ al testului PCR se admit pentru conducătorii de autobuze, angajați în transport internațional, conducătorii de camioane, care efectuează sau opresc transportul internațional, echipajele de nave și aeronave, lucrătorii de frontieră și cei care tranzitează Bulgaria.

 

Revista Presei internaționale a fost oferită de RADOR.


Accesează: