Cât oxigen îți oferă masca de urgență din avion. Dezvăluirile piloților

Măștile de oxigen din avion. Sursa foto: Pixabay

Măștile de oxigen sunt o componentă crucială de siguranță într-un avion. Când presiunea scade, măștile de oxigen de urgență oferă oxigen pentru a salva viața pasagerilor și membrilor echipajului.

Măștile de oxigen: Cât timp va dura oxigenul după ce cad în caz de urgență

Măștile de oxigen pentru pasageri sunt vitale în caz de urgență deoarece ajută pasagerii să respire și să nu leșine dacă presiunea scade.

De obicei, oxigenul suplimentar durează 12-15 minute după ce masca cade în caz de urgență în avion. Sistemul de oxigen de la bord este proiectat pentru a oferi o cantitate suficientă de oxigen pentru ca pasagerii și echipajul să coboare în siguranță la o altitudine mai mică, unde există suficient oxigen ambiental pentru a respira normal.

Durata exactă poate varia în funcție de factori precum numărul de pasageri, altitudinea atinsă și debitul sistemului de oxigen. Atunci când organismul nu are suficient oxigen, se poate instala afecțiunea cunoscută sub numele de hipoxie. Hipoxia poate provoca simptome precum:

  • confuzie,
  • amețeli,
  • cianoză sau un fel de sentiment de euforie.

Pe măsură ce hipoxia progresează, oamenii pot leșina din cauza lipsei de oxigen. Sarea descrisă se instalează rapid atunci când nivelul de oxigen este scăzut.

Măștile de oxigen. Sursa foto: Pixabay

Mai mulți piloți au dezvăluit adevărul despre aceste măști

Dacă se întâmplă ceva cu nivelul de oxigen, pasagerii au în jur de 30 de secunde pentru a pune mască de oxigen înainte de apariția simptomelor. Din acest motiv la fiecare zbor însoțitorii de bord fac acel instructaj pe care mulți pasageri îl ignoră.

Pilotul Patrick Smith a dat mai multe detalii cu privire la măștile de oxigen spunând că „accidentele ori decesele din cauza presiunii sunt foarte de rare, chiar și în cazul unei decomprimări rapide cauzate de o gaură”.

Și chiar dacă presiunea scade sub un anumit prag, măștile vor cădea de la plafon, iar toată lumea se va conecta la așa-numita „junglă de cauciuc”. Pilotul mai spune că după ce „avionul va ajunge la o altitudine sigură, toată lumea va avea câteva minute de oxigen de rezervă”.

Ce conțin măștile cu oxigen

Mulți ar putrea crede că măștile se conectează la rezervoarele de oxigen asemănătoare cu cele unui scafandru. Dar nu este deloc asa. Pentru a economisi spațiu și greutate în aeronave oxigenul nu pentru măști nu este îmbuteliat. Este un cocktail de substanțe chimice, de obicei perclorat de sodiu și oxid de fier, care produc oxigen atunci când sunt arse.

Datorită acestei reacții chimice care produce oxigen în avion, pasagerii pot simți un miros de ars. Acest miros nu este un semn de funcționare defectuoasă, este generatorul chimic de oxigen care își face treaba.

Mai trebuie subliniat faptul că piloții, copiloții și membrii echipajului din cabina de pilotaj folosesc măști de oxigen speciale, deoarece au responsabilități și riscuri suplimentare, informează hrd-aerosystems.com.