Inspectorii de la OPC Prahova au scos de la vânzare peste 600 de mașini second hand. Angajații OPC au verificat 41 de unități comerciale și au plicat sancțiuni în valoare de 123.000 de lei.
Număr record de autoturisme retrase de la vânzare. Inspectorii de la Protecția Consumatorilor din Prahova au oprit de la vânzare peste 600 de mașini second hand. Agenții OPC au depistat faptul că informațiile furnizate de comerciant, clientului nu corespundeau cu cele din cartea tehnică a vehiculelor.
Peste 600 de mașini second hand, oprite de la vânzare
Acțiunile Inspectorilor de la Protecția Consumatorilor s-a desfășurat în perioada 26-septembrie-20 octombrie 2023 la dispoziția Comisarului Șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Sud-Muntenia Ploiești, Ion Iordăchescu.
Peste 40 de unități economice au fost controlate de inspectorii OPC. Acțiunea s-a lăsat cu 49 de sancțiuni pentru comercianții de mașini second hand. Amenzile aplicat se însumează 123.000 de lei.
”Ca urmare a controlului tematic dispus de către Comisarul Șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Sud-Muntenia Ploiești, dl Ion Iordăchescu, în perioada 26 septembrie-20 octombrie 2023 comisarii din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor - Regiunea Sud-Muntenia au desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor la comercianții de autovehicule rulate.
Au fost verificați 41 de operatori economici, aplicându-se 49 de sancțiuni (27 avertismente si 22 amenzi în valoare de 123 000 lei)”, a transmis Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Sud-Muntenia Ploiești.
Neregulile identificate de inspectorii OPC
Pentru neregulile identificate inspectorii au dispus scoaterea de la comercializare, cel puțin până la remedierea problemelor, a unui număr de 618 mașini second hand. Inspectorii OPC au constatat că vehiculele puse la vânzare nu erau însoțite de fișa tehnică.
Potențialii clienți trebuie să fie informați despre marca, capacitate cilindrică, tip combustibil, an de fabricație, anul primei înmatriculări, informații privind verificarea kilometrajului, existența eventualelor daune, numărul de proprietari anterior, termen de garanție.
Aspecte pe care comercianții nu le-au afișat. Separat de aceste probleme, beneficiarii nu primeau garanția minimă legală de 12 luni, valabilă pentru autoturismele rulate.
Lista neregulilor este completată de lispa contractelor service-uri autorizate care să acopere garanția. Nu în ultimul rând, dealerii auto și-au indus în eroare clienții furnizându-le informații eronate despre specificațiile vehiculelor. Din cauza neregulilor inspectorii OPC din Prahova își vor înteți controalele în perioada următoare.