Deținătorul unui automobile Tesla a dat în judecată firma producătoare, acuzând încălcarea vieții private. Mai mulți angajați ai acestei companii au confirmat că tehnologia cu care sunt dotate aceste vehicule permit înregistrarea proprietarilor. Ei au vorbit despre clipuri care au circulat pe rețelele interne de comunicare, cu imagini filmate în interiorul mașinilor.
Proprietarul unui automobil Tesla din statul american California a dat în judecată producătorul de maşini electrice. Procesul ar putea deveni o acţiune colectivă, după ce jurnaliștii agenției de presă Reuters au realizat un material în care au arătat că angajații companiei îi spioneză pe proprietari folosind tehnologia video cu care sunt echipate mașinile.
Procesul se va judeca la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Nord al Californiei.
Jurnaliștii Reuters au relatat, într-un articol bazat pe declarațiile mai multor angajați ai Tesla că pe grupurile interne de comunicare ale acestora circulă videoclipuri şi imagini înregistrate de camerele video ale mașinilor. Într-o astfel de înregistrare, un bărbat se apropie de vehiculul său complet dezbrăcat, după cum au recunoscut angajații.
„Am putea să-i vedem făcând lucruri foarte intime. Mă deranjează, pentru că oamenii care cumpără mașina nu cred că știu că intimitatea lor nu este respectată. Am putea să-i vedem spălând rufe și făcând lucruri foarte intime. Le putem vedea copiii”, a afirmat unul dintre cei intervievați.
Tesla colectează date de la toate mașinile
Pe grupul intern sunt distribuite nu doar înregistrări cu proprietarii, ci și filmări de la accidente sau incidente rutiere. O înregistrare din 2021 arată o mașină Tesla care circulă cu viteză mare într-o zonă rezidențială și lovește un copil care merge pe bicicletă.
Aceste date sunt colectate pentru a dezvolta tehnologia mașinilor care se conduc singure. Tesla preia o mare cantitate de date de la flota sa globală de câteva milioane de vehicule, însă fără acordul proprietarilor.
Un alt intervievat a descris o funcție care permitea celor care etichetează datele colectate să vadă locația înregistrărilor pe Google Maps. Mai mult, alți doi angajați au fost nevoiți să analizeze clipuri înregistrate chiar în casele oamenilor sau din garaje ori din vecinătatea locuințelor. Din aceste motive, un angajat Tesla a recunoscut că nu și-ar cumpăra niciodată o astfel de mașină.
Ce solicităproprietarul care a deschis procesul
Procesul a fost înregistrat de un resident din San Francisco, Henry Yeh, care deţine modelul Y de la Tesla. El a declarat că angajaţii Tesla au putut accesa imaginile şi videoclipurile pentru „divertismentul lor lipsit de gust şi maliţios” şi „umilirea celor înregistraţi pe furiş”.
„Aşa cum ar fi oricine, domnul Yeh a fost revoltat de ideea că dispozitivele video ale Tesla pot fi folosite pentru a încălca intimitatea familiei sale, pe care Constituţia Californiei o protejează cu scrupulozitate”, a declarat Jack Fitzgerald, un avocat care îl reprezintă pe Yeh, într-o declaraţie pentru Reuters.
El a acuzat Tesla de spionaj al vieții intime și a spus că trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste intruziuni şi pentru denaturarea practicilor sale laxe de confidenţialitate. Procesul cere instanţei „să împiedice Tesla să se implice în comportamentul său greşit, inclusiv încălcarea vieţii private a clienţilor şi a altora, şi să recupereze daunele reale şi punitive”.