O descoperire făcută în urmă cu aproximativ o lună a șocat Kenya. Într-o pădure din Shakahola, din sud-estul țării, au fost găsite gropi comune, care aparțineau membrilor unei secte. Potrivit oficialilor, oamenii se înfometau pentru „întâlnirea cu Iisus”. Peste 200 de persoane au fost înmormântate aici.
Bilanțul victimelor masacrului de la Shakahola a ajuns la 201, după ce au mai fost descoperite alte 22 de cadavre. Anunțul a fost făcut de autoritățile din Kenya. Trupurile neînsuflețite ar aparține membrilor unei secte, care se întâlneau în pădure pentru a propovădui înfometarea pentru „întâlnirea cu Iisus”.
Reprezentanții poliției africane cred că majoritatea cadavrelor descoperite pe coasta Malindi sunt ale membrilor sectei lui Paul Nthenge Mackenzie. Acesta a fost șofer de taxi, însă s-a autoproclamat „pastorul” sectei Good News International Church, pe care a fondat-o.
Rhoda Onyancha, prefectul regiunii, a anunțat că până în prezent au fost arestate 26 de persoane. Printre aceștia se află fondatorul grupării, Paul Nthenge Mackenzie, dar și o „bandă de paznici” care aveau misiunea de a verifica fiecare adept dacă nu întrerupe înfometarea sau dacă încearcă să fugă din pădure.
Masacrul de la Shakahola. Victimele au organe lipsă
Pe 14 aprilie, „pastorul” sectei s-a predat singur, după ce poliția a găsit primele cadavre în pădure. Au fost descoperite aproximativ 50 de gropi comune, iar numărul victimelor a ajuns la 201 persoane. Potrivit prefectului, anchetatorii își vor reorganiza operațiunile, astfel că exhumările vor fi întrerupte câteva zile, urmând să fie reluate marți.
Specialiștii au efectuat autopsiile primelor victime. Majoritatea au murit din cauza înfometării, cel mai probabil în urma predicilor lui Paul Nthenge Mackenzie. Anchetatorii susțin că unele victime, printre care și copii, au murit din cauza bătăilor, au fost sufocate sau strangulate. Potrivit lui Johansen Odour, șeful operațiunilor medico-legale, unele victime aveau organe lipsă.
Momentan nu sunt cunoscute informații cu privire la modul în care „pastorul” sectei își pedepsea adepții care refuzau să îi mai urmeze predicile.
Masacrul de la Shakahola a reaprins dezbaterile privind reglementarea cultelor în Kenya, o țară predominant creștină cu 4.000 de „biserici”, potrivit cifrelor oficiale. William Ruto, președintele, a înființat un grup de lucru pentru a „revizui cadrul legal și de reglementare care guvernează organizațiile religioase”, potrivit digi24.ro.