Masacrul de la Hula: Damascul dă vina pe ”grupuri armate teroriste”

Masacrul de la Hula: Damascul dă vina pe ”grupuri armate teroriste”

Masacrul de la Hula, care a avut loc la 25 mai în centrul Siriei, a fost comis de ”grupuri armate teroriste”, și nu de forțele guvernamentale, conform rezultatelor preliminare ale anchetei conduse de autoritățile de la Damasc, a indicat șeful comisiei de investigații.

”Grupuri înarmate au ucis familii pașnice”, a anunțay generalul  Kassem Jamaleddine, într-o conferință de presă. Acesta a precizat că familiile respective ”au refuzat să se ridice împotriva statului și au fost în dezacord cu grupările armate”, făcând referire la opoziția armată care luptă împotriva trupelor guvernamnetale.

Masacrarea a cel puţin 108 persoane, printre care 49 de copii şi 34 de femei, vinerea trecută la Hula, a provocat un val de proteste în rândul comunităţii internaţionale.

Potrivit primelor elemente ale unei anchete a ONU, 32 din cei 49 de copii aveau sub 10 ani. Consiliul ONU pentru drepturile omului va avea mâine o sesiune specială privind situaţia din Siria şi masacrul de la Hula, la cererea Qatarului, SUA, Arabiei Saudite şi a Uniunii Europene. Conform adjunctului secretarului general al ONU responsabil cu operaţiunile de menţinere a păcii, Herve Ladsous, o parte dintre cele 108 persoane ucise în Hula au murit după explozia unor obuze şi "din cauza unor arme grele", Guvernul sirian "fiind fără dubiu responsabil". "Doar Guvernul sirian folosește blindate, tunuri şi mortiere", a declarat oficialul ONU. Mai multe state occidentale au decis luni să expulzeze diplomații sirieni din capitalele lor, condamnând atrocitățile din Siria.

Ne puteți urmări și pe Google News