Editura Evenimentul si Capital

Mărturiile victimelor torționarului Ioan Ficior. „De foame mâncam șerpi cruzi, arici și prăjeam șobolani!”

14-08/10-inchisoare-rzv-465x390
Autor: | | 10 Comentarii | 1647 Vizualizari

Ioan Ficior este al doilea torționar judecat pentru crime împotriva umanității. Primul caz este al lui Alexandru Vișinescu, fostul comandant al închisoarii Râmnicu Sărat.

Fostul comandant al coloniei de muncă de la Periprava, colonelul (r) Ioan Ficior (86 de ani), a fost trimis, ieri, în judecată pentru infracțiuni contra umanității.

Ofițerul este acuzat de modul subuman în care i-a tratat pe deținuții politici în perioada 1958-1963, când a fost la conducerea lagărului.

Victimele lui Ficior au povestit care erau metodele de pedeapsă preferate de torționar: bătăi, izolarea, legarea de copac cu cătuşe timp de mai multe ore, la temperaturi de 20 de grade, netratarea bolnavilor, condiții de muncă inumane sau înfometarea.

Potrivit documentelor oficiale, în această perioadă au fost înregistrate 103 decese, iar cel mai tânăr deținut mort avea 19 ani.

În calitate de comandant, Ficior era direct responsabil de „viața deținuților”, potrivit regulamentelor penitenciarelor. Victimele acestuia au dat declarații cutremurătoare în timpul anchetei.

„Este cel mai mare criminal de pe fața pământului”

OCTAV BJOZA, condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru „uneltire” contra ordinei sociale: „Am tăiat stuf în Delta Dunării şi, de foame, mâncam şerpi cruzi. Foamea era cumplită, groaznică. Am diguit Balta Brăilei, construind digul. Norma pe zi era la pământ: 3,2 m cubi de pământ îmbibat în apă trebuiau săpaţi la o distanţă medie de 50 de metri de baza digului. Pământul trebuia încărcat în roabă cu vârf, nu trebuia să fie mai goală, dusă roaba la dig, răsturnată şi, în pas alergător, înapoi la bază. Dacă roaba nu era cu vârf, erai bătut cu bâtele şi primeai o ploaie de înjurături şi trimis înapoi la muncă”.

GAVRILĂ DUNCA, condamnat la 5 ani de închisoare: „L-am cunoscut personal pe comandantul Ficior Ioan atunci când venea în barăci sau la locul de muncă în control. Pot spune despre acesta că este cel mai mare criminal de pe faţa pământului, fără pic de omenie, de bun simţ sau milă faţă de oameni”.

ION CENȚIU, condamnat la 4 ani de închisoare: „Îmi amintesc că, într-una din zile, a trecut pe lângă grupul meu de deţinuţi Ficior Ioan, împreună cu alte persoane. Întrucât nu m-am ridicat imediat să-l salut, acesta a dispus sancţionarea mea cu 7 zile de izolare cu lanţuri la picioare - specificat în raportul de izolare cu mâncare la 3 zile”.

IULIU MUȚIU, condamnat la 8 ani de închisoare: „De asemenea, din totalul de aproximativ 500 de deţinuţi politici aduşi la Grind în primăvara anului 1960, jumătate dintre ei au decedat fiind îngropaţi în gropi comune, din câte am aflat ulterior... Niciun deținut nu era încredințat familiilor după deces, ci erau îngropați în gropi comune, fără sicrie și fără preot”.

Marele regret al lui Nicolae Ceausescu, inainte de MOARTE! Nu a apucat: Acum ma TERMINA el

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI