Mărturii cutremurătoare din ”Orașul Morții”. Moloz și putrefacție, în urma războiului contra ISIS

Orașul Mosul, recent eliberat din mâinile jihadiștilor ISIS, este o ruină unde oamenii prin moloz și miros de putrefacție încearcă să își recupereze bunurile și morții îngropate printre dărâmături. Familiile cutreieră orașul în speranța că îi vor găsi pe cei dragi vii sau morți printre ruine.

Cocoțat pe marginea unei gropi de  moloz, sub soarele fierbinte de vară irakiană, Khaled Faazili contemplă brațul excavatorului Apărării Civile care  după ce a săpat trei metri în jos, a găsit morți printre fier beton, saltele și bucăți de lemn, scrie RT.com.

Mirosul de putrefacție a condus cercetarea, iar excavatorul  a scos la lumină  rămășițe umane, dar Khaled coboară rapid  de pe  muntele de moloz situat la marginea străzilor  al-Zinjili și al-Chifah în Mosulul de Vest. Un lucru este cert:  nu este soția lui, Sara, 31 de ani,  și nici fiica lui Touqa, în vârstă de 7 ani, el caută aici de mai bine  de două luni. „Este un vecin, eu îi  recunosc hainele.  Fratele meu era cu el când au fost bombardați“, spune un alt irakian. ”Nouăsprezece membri ai familiei sale, inclusiv fiul său de 10 ani, au murit într-un atac aerian pe 19 iunie. Numai fratele ei au supraviețuit”, adaugă Safin Hamedu..

Șaptesprezece cadavre au fost găsite în că de acum  o lună. Khaled nu își face iluzii: soția și fiica sa sigur au murit: „Dar este important pentru mine să găsesc trupurile lor, mi-ar aduce pacea interioară”.

Opt luni de luptă împotriva organizației islamice SIL, lovituri aeriene, mortiere, bombe auto au transformat Mosulul în ruine. Acum oficialii irakieni alături de apărarea civilă cercetează fiecare perimetru pentru a recupera morții dintre ruine.

 ”Sunt sute, mii de cadavre exhumate? Nu  pot prognoza“, a declarat maiorul Rabie Ibrahim Hassan,  de la apărare civilă.

Potrivit acestuia, jihadiștii SIL au scos oamenii din case și i-au folosit drept scuturi umane.

 

  În iunie, 850 de rămășițe umane au fost transportate inclusiv 180 neidentificate la morga improvizată din afara orașului.  Aici, vin zilnic între 40-50 de persoane pentru a cere informații despre morții găsiți de oficialii apărării civile.

Zahraa și Hajar Nachouane au venit să întrebe despre fratele lor mai mare, Ahmed. Ei nu au avut nici o veste de la el, de la bombardarea casei lor de acum  două luni.

„Am ieșit în viață, dar te simți mort“, a spus Zahraa,  fratele cel mai mare. „Am spus întotdeauna că, chiar dacă am pierdut banii și bunurile noastre, nu contează, cel mai important lucru este că mai avem încă  de căutat pe cei care ne  sunt dragi nouă”.

„Am căutat sub dărâmături, ne-am dus la punctele de control  de la tabără (refugiați) Hamam al-Halil, și nu  am găsit nimic“, oftează Hajar.

Și totuși Khaled țipă în gura mare: ”Oare așa a vrut Dumnezeu cu noi cei din Mosul?”.