Un site oficial din Coreea de Nord a apreciat marţi că mărturia unui supravieţuitor al unui lagăr nord-coreean este - prin inexactitatea anumitor elemente ale versiunii sale - dovada lipsei de onestitate a ONU în încercarea de a pune ţara la stâlpul infamiei.
Shin Dong-hyuk, în vârstă de 32 de ani, a cărui poveste a fost spusă într-un bestseller, a recunoscut că anumite părţi din versiunea sa nu sunt adevărate, şi anume detalii despre locuri sau din cronologie. Însă el a subliniat că altfel relatarea sa despre suferinţele pe care le-a îndurat este reală, informează Mediafax.
Într-un editorial semnat, site-ul oficial Uriminzokkir profită de ocazie pentru a afirma că toate "declaraţiile" celui vizat şi "toate documentele furnizate Comisiei ONU a Drepturilor Omului de către nord-coreeni care pretind că ar fi fugit sunt minciuni şi false acuzaţii".
Shin a fost audiat, ca alte zeci de nord-coreeni de către Comisa ONU pentru Drepturile Omului, care a conchis într-un raport că Phenianul se face vinovat de abuzuri fără egal în "lumea contemporană". În baza acestui raport, Adunarea Generală a ONU a cerut Consiliului de Securitate să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI).
Tânărul este singura persoană cunoscută care s-a născut într-un lagăr nord-coreean şi care a reuşit să evadeze.
Autorităţile nord-coreene au repetat insistent că el este un mincinos înrăit şi un infractor. În octombrie, televiziunea a difuzat un interviu în care tatăl lui Shin îl cataloga "mincinos", dezminţind că familia sa a fost închisă vreodată în vreun lagăr.
Mărturisirea lui Shin Dong-hyuk reprezintă un pas înapoi pentru apărătorii drepturilor omului din Coreea de Nord. Însă ei subliniază că aceste mărturii sunt credibile prin volumul şi amploarea lor, coroborând informaţii despre abuzuri sistematice comise de către Phenian.