Mărțișorul vârstelor. Bucuria darului. Rădăcina tradiției

Martisor scolari sursa: Arhiva EVZ

În tumultul a tot ce se petrece în jurul nostru, avem presărate astfel de ceasuri ce contopesc bucuria cu tradiția, dezmorțirea și înverzirea naturii cu trezirea și speranța de înmugurire a sufletului.

Mărțișorul. Alb și roșu, două oglindiri de frumos, născute din ludicul luminii. Două metafore ce ne pot trimite către multe alte concepte și realități sau minuni ale naturii: albul păcii, puritatea copilăriei, roșul macului sau al sângelui-fior de Viu, al miezului de existență. Sau ne putem ancora în universul tainic al simbolurilor unde ne întâlnim cu primăvăratica unduire de șnururi ale buclucașului mărțișor.

Pe acest așezământ de adânci semnificații, e rostuit să nu uităm că voioșia se amplifică dacă lărgim cercul sufletelor către care ne aplecăm, spre a oferi.

Mărțișorul vârstelor

Ne răsfățăm, dăruindu-ne unii altora în familia de sânge sau de laolaltă-simțire: o floare, un șnur alb-roșu, purtător de haioase sau delicate figurine, DAR dacă privim puțin dincolo de noi înșine, îi vedem pe ei: pe părinții, bunicii, străbunicii cu familie doar „pe hârtie” sau deloc, pe cei binecuvântați în ani, însă deseori uitați de noi, toți, captivi în colivia propriei existențe. Unde totul pare că a înghețat, prezentul puțin le mai înseninează chipurile, iar respirația e susținută de amintirile cu care trecutul le onorează părul cărunt.

Pentru aceștia, o floare, un zâmbet, o îmbrățișare, un vesel șnur vestitor de Martie și de soare prietenos, toate acestea au valoarea unui mănunchi de clipe din propria viață. Sunt sevă și putere de a nădăjdui că și pentru ei, un Mâine poate fi întâmpinat cu surâs; că, în ciuda vârtejului în care cu toții suntem angrenați, nu uităm Omul din om.

În jurul acestui simțământ s-a născut și ideea organizării în perioada 29 februarie-1 martie a „Târgului de Mărțișoare Norocoase”, în cadrul Grădiniței Nr.69, sector 3, București.

martisor copii sursa: arhiva evz

Un „târg” cu o puternică componentă emoțională, tămăduitor sufletește

Copii, părinți și bunici, cadre didactice, participând laolaltă atât la confecționarea pătrunzătoarelor simboluri, cât și la „comercializarea” lor, într-un negoț hazliu, ziditor  de frumoase prietenii.

Bucuria de a trăi în familie: sămânța din rodul copilăriei. Copiii fericiți cu părinți și bunicuți în jurul lor, cu doamnele educatoare, robotind la albinele, suflete emoționate de specialul acestei „dimpreună-lucrări”, cu trei generații meșteșugind nu numai mărțișoare, ci... tradiție, Tradiție Vie, plămădind lecția unității și a Voii celei bune.

Pentru ca, mai apoi, darul să se metamorfozeze în dăruire. Dăruire de mărțisor, de îmbrățișare, de zâmbete, de voioșie pentru acei bătrâni care, deși sunt tot ai noștri, se simt ai nimănui.

Invit pe doamna Director a Instituției de Învățământ Preșcolar ( Grădinița Nr.69), doamna Gina Cojocaru, să ne povestească despre tematica și scopul evenimentului.

Doamna Director Gina Cojocaru, de unde a pornit ideea Târgului?

Director Gina Cojocaru: În calitate de unitate de învățământ care face parte din rețeaua de școli Unesco, am dorit să desfășuram o activitate care să celebreze patrimoniul imaterial al Unesco, prin arte și cultură ( în care tradiția mărțișorului a fost inclusă în anul 2017).

“Târgul de Mărțișoare Norocoase” a avut 3 componente:

Confecționarea mărțișoarelor de către copii - alături de cadrele didactice, de părinți- a fost prilejul perfect pentru familiarizarea copiilor cu simbolistica Mărțișorului, fiind dezvoltate în același timp creativitatea și originalitatea acestora.

Am avut în vedere valorificarea muncii depuse de către copii, prin desfășurarea Expoziției de Mărțișoare Norocoase, la care aceștia au participat în mod direct, alături de familiile lor.

Din donațiile colectate cu această ocazie, copiii își vor îmbogăți jocurile și jucăriile din sala de grupă și, cel mai important scop, vor achiziționa mărțișoare dulci pentru persoanele din cadrul “Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice Sf. Ana”, aflat în subordinea DGASPC, sector 3.

Aducerea unui strop de bucurie persoanelor vârstnice din cadrul Centrului Sf. Ana este o ocazie potrivită pentru a cultiva copiilor generozitatea, nevoia, dar și firescul de a dărui; surpriza copiii a izvorât  lacrimi și zâmbete, toate din adânc de inimi însetate de afecțiune și atenție, de o “fărâmă” de timp care să le fie oferit.

Astfel, copiii învață să respecte patrimoniul cultural, tradițiile pe care le vor duce mai departe, învață să respecte vârstnicii, își însușesc elemente de educație financiară, își dezvoltă empatia, devin preocupați nu numai de starea lor de bine, cât și de a celorlalți.

Scoala cu copii dăruind batranilor sursa: Arhiva EVZ

I.S: Așadar, o activitate cu un puternic caracter ludic și de testare a îndemânării, a creativității și răbdării a devenit, astfel, creatoare de multe alte învățăminte: sănătatea afectivă a copilului are ca sursă majoră armonia și dedicarea unul către altul a tuturor membrilor familiei, iar respectul manifestat față de vârstnici asigură o verticalitate în onorarea virtuților și a principiilor etern valabile, atunci când vor fi adulți, la rândul lor. Este primul proiect-eveniment de asemenea amploare și astfel de tematică?

Director Gina Cojocaru: Nu, cu deplină bucurie și implicare din partea întregului colectiv de cadre didactice, părinți, bunici și copii, s-au derulat multe proiecte și acțiuni de voluntariat în ultimii ani școlari.

Amintesc doar o parte dintre ele:

1. Parteneriatul Grădiniței cu Asociația  “Șansa ta” – pentru derularea proiectului “Zâmbetul din cutie”, prilej de implicare a copiilor, părinților și a cadrelor didactice, în proiecte sociale și de întrajutorare (iarna 2022 și iarna 2023)

2. Parteneriatul Grădiniței cu ONG- ul `Împreuna Creștem Valori` (aprilie 2023)- colectarea de donații pentru copiii din județele Giurgiu, Olt, Suceava, zona Bucuresti- Ilfov.

3. Parteneriatul anual al Grădiniței cu ‘Biserica Sf. Mare Mucenic Mercurie’- donații, inclusiv activități desfășurate împreuna: Sfântă Împărtășanie a copiilor înaintea marilor Sărbători, Sfeștania Grădiniței.

De asemenea, avem mereu în vedere, prin activitățile inițiate întoarcerea la valori și păstrarea tradițiilor:

Desfășurarea proiectului Educațional ‘Cufărul cu tradiții’ cuprins în Calendarul Activităților Educative Municipale (aprobat ISMB), finalizat în perioada iunie a fiecărui an școlar, prin desfășurarea unui simpozion pe tema păstrării tradițiilor poporului nostru; Tradițiile celebrate cu ocazia Centenarului: punerea în scena de către copiii unei grupe mari a Grădiniței, a momentului înfăptuirii Unirii Principatelor, în cadrul unei activități de formare și perfecționare a cadrelor didactice din sectorul 3, la care au participat peste 50 cadre didactice. Triada Copil- Grădinița- Familie:

Importanța conlucrării acestor trei actori implicați în scena educațională, pentru oferirea unei educații complete, plenare, bazate pe încredere reciprocă, respect și armonie.

Educația financiară și antreprenorială:

Cu ocazia desfășurării Târgului de Mărțișoare norocoase au fost introduse elemente de educație financiară și antreprenorială.

În perioada următoare, urmează să ne implicăm și în proiecte de acest tip (ex.:IEd. Financiara BCR) Educația ecologică:

Activități de educație ecologică desfășurate cu ocazia celebrării Zilei internaționale din sistemul ONU- Word Environment Day- 05 iunie 2022 si 2023– activități cuprinse în graficul nostru UNESCO (iunie 2022 și iunie 2023)

Amenajarea Grădinii de Relaxare, Liniște și Învățare, pentru desfășurarea de activități Outdoor, în Proiectul derulat în Parteneriat cu “Asociația Creștini”.

Pentru o creștere armonioasă și o educație sănătoasă, da, am ales să avem în vedere toate aceste aspecte fundamentale în evoluția omuleților de Astăzi, viitori adulți, Mâine.

Punerea accentului atât pe ludic, pe dezvoltarea creativității, pe imaginație, dar deopotrivă pe așezarea primei fundații de cunoaștere privind trecutul istoric al neamului din care facem parte, tradițiile, credința acestui popor – toate acestea ne sunt priorități.

Revenind acum la activitatea desfășurată la „răsărit” de lună Martie, voiosul Târg de Mărțișor,  aduc mulțumire copilașilor, pentru imaginația și multa lor răbdare, deseori mai profundă decât a noastră, a adulților, părinților și bunicilor care i-au însoțit și au participat activ, întorcându-se și ei la anii când erau la început de drum în viață, colectivului de cadre didactice care atât de armonios gestionează, organizează, planifică și ghidează toate aceste activități.

I.S.: Mulțumim și noi pentru gândul cel de Bine, doamna director Gina Cojocaru.

Și, mai ales, pentru mugurul nădejdii, al credinței că prin toate aceste inițiative, Proiecte, evenimente, Școala românească încă respiră valori, credință, tradiție, istorie, educație fundamentată pe virtute și principii, cunoaștere autentică, în adevăr.

Senin fie-ne și Rost!