Marte, acoperit în trecut de un ocean

Marte, acoperit în trecut de un ocean

O echipă internaţională de cercetători a adus dovezi puternice că pe Marte a existat în trecut un ocean, anunţă ŞtiinţaAzi. Studiul urmează să fie publicat într-o ediţie specială a Planetary şi Space Science.

Satelitul Mars Odyssey al NASA a demonstrat că anumite minerale sunt mai abundente în zona mai joasă a planetei decât pe malurile regiunii. Explicaţia ar putea fi dată de faptul că mineralele s-au sedimentat pe fundul unui ocean ce ar fi existat în trecut.

Spre deosebire de Pământ, care are un câmp magnetic ce protejează solul său de majoritatea radiaţiilor cosmice, Marte are un câmp magnetic foarte foarte slab şi astfel multe radiaţii cosmice reuşesc să pătrundă chiar şi 30 de centimetri în subsol, explică ŞtiinţaAzi. Cu ajutorul satelitului Mars Odyssey, cercetătorii au putut afla ce elemente chimice se află în cei 30 de centimetri.

Iniţial, cu ajutorul satelitului Mars Global Surveyor al NASA, cercetătorii au construit o hartă tridimensională a scoarţei şi au identificat o zonă uriaşă, mai joasă, care sugera că un mare ocean ocupase o treime din suprafaţa Planetei Roşii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă au existat oceane pe Marte, atunci creşte posibilitatea ca pe planetă să fi existat viaţă. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă de la NASA au dorit să testeze rezultatele iniţiale obţinute de Mars Global Surveyor.

Testul lor a constat în a compara densitatea de minereuri din zona joasă şi pe cea din maluri. Rezultatele au demonstrat că există o concentraţie de minerale mai mare în zona joasă şi foarte mică în zona înaltă.

Explicaţia este aceea că minereurile se scurgeau de pe zona înaltă în ocean, unde se sedimentau pe fund.

Acest studiu este cel mai concludent de până acum.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi ştiinţaazi.ro.