Fără incidente majore, dar cu provocări. Cum a decurs marşul organizat de Comunitatea LGBT la Chişinău. Foto. Video

Fără incidente majore, dar cu provocări. Cum a decurs marşul organizat de Comunitatea LGBT la Chişinău. Foto. Video Marş LGBT/ Sursa foto: EvZ

Comunitatea LGBT din Republica Moldova continuă să fie discriminată de majoritatea populaţiei. Acest lucru a fost constatat şi la Marşul Moldova Pride al comunităţii LGBT carea avut loc duminică la Chişinău.

Pe parcursul ultimelor zile au avut loc mai multe evenimente și este unica săptămână în an când membrii comunităților LGBT și susținătorii acestora ies pe străzi ca să-și exprime solidaritatea unii cu alții și să-și ceară drepturile.

Comunitatea LGBT

Comunitatea LGBT/ Sursa foto: EvZ

Deşi autorităţile au avut grijă de securitatea participanţilor la marş, nu s-a trecut nici în acest an fără insulte şi provocări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marşul organizat de Comunitatea LGBT, la a 23-ediţie

Mii de persoane au mărşăluit duminică pe strada Bucureşti din Chişinău. Participanţilor la marş li s-au alăturat reprezentanţi ai societăţii civile, deputaţi din partidul aflat la guvernare, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

Marșul Moldova Pride, aflat la cea dea 23-a ediție, s-a desfăşurat în acest an sub sloganul „De la noi taxe, de la stat lege”. Prin acest slogan, comunitatea din Republica Moldova cere statului legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex și recunoașterea genului pentru persoanele trans.

Comunitatea LGBT

Lozinci la marşul LGBT/Sursa foto: EvZ

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a anunţat că în acest nu mai este singurul organizator al evenimentului.Centrului GDM li s-a alăturat platforma mai multor organizații și activiștx LGBTQI+. Fiecare organizație a venit cu propriul mesaj.

În premieră, la Marşul Moldova Pride au participat părinţii copiilor LGBTQI+.

Securitate maximă la marşul LGBT

 Ca şi în anii precedenţi, un număr impresionant de poliţişti şi carabinieri, care păreau să depăşească numărul participanţilor la marş, au asigurat ordinea publică.

Poliţia la Pride

Poliţia la Pride/ Sursa foto: EvZ

Oamenii legii au format cordoane din trei rânduri, apărând manifestanţii de eventuali provocatori. În spatele coloanei a fost văzut deplasându-se un automobil cu numerele de înmatriculare ale Ambasadei SUA la Chişinău.

Zeci de poliţişti au fost văzuţi şi în cartierile vecine. Aceştia au restricţionat accesul către strada undea avea loc marşul.

Poliţia restricţionează accesul

Poliţia restricţionează accesul/ Sursa foto/EvZ

Discriminare şi batjocură faţă de participanţii la marş

În pofida măsurilor sporite de securitate, totuşi au fost înregistrate unele incidente. Trecătorii răzleţi i-au insultat pe participanţii la marş şi le-au sugerat să se sinucidă dacă sunt de altă orientare sexuală. Poliţia a intervenit, determinându-i pe provocatori să plece.

O echipă din bărbaţi îmbrăcaţi în costume de protecţie şi dotaţi cu stropitori au mers în urma marşului şi au „dezinfectat” strada.

Dezinfecţia organizată de simpatizanţii lui Şor

Dezinfecţia organizată de simpatizanţii lui Şor/ Sursa foto: EvZ

Reprezentanţii bisericii ortodoxe şi ai partidelor pro-ruse au protestat

Cu o zi înainte, Partidul Socialiștilor a organizat un marșal familiei ca o contramanifestație la Marșul Pride. La evenimentul socialiştilor au participat zeci de persoane asistate de un grup de slujitori ai Bisericii Ortodoxe.

Ex-președintele Igor Dodon, unul dintre promotorii evenimentului, a chemat oamenii să demonstreze că „sunt uniți în susținerea familiei tradiționale și a valorilor creștine”.

În dimineaţa de duminică, Biserica Baptistă „Buna Vestire” a organizat un flash-mob ca răspuns la Marșul Pride la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul capitalei.

În zonă și-au făcut apariția și simpatizanți ai blocului „Victorie”, creat de fugarul Ilan Șor. Aceştia au scandat împotriva LGBT şi au organizat echipa care a „dezinfectat” strada.

Comunitatea LGBT din Republica Moldova, susţinută de Occident

Marșul Pride este susținut de Ambasada SUA la Chișinău. Instituţa diplomatică a dat publicității o declarație semnată de aproximativ alte 30 de ambasade în R. Moldova, în care se reafirmă „solidaritatea cu persoanele LGBTQI+ din R. Moldova și din lumea întreagă”.

În clasamentul anual alcătuit de ILGA-Europe, care evaluează protejarea prin legislație a persoanelor LGBT+, R. Moldova a fost cotată și anul acesta mai bine decât vecinele sale România și Ucraina, depășind și alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană.

Comunitatea LGBT

Comunitatea LGBT/ Sursa foto: EVZ

Totuşi, persoanele LGBT+ din Republica Moldova se confruntă cu prejudecăți și discriminare. Chiar şi aşa, tot mai multe persoane cu orientare sexuală netradiţională, au curajul să recunoască public acest lucru.