Mii de persoane, majoritatea îmbrăcate în alb, au participat miercuri seară la Amsterdam la un marş al tăcerii în onoarea celor 298 de victime ale zborului MH17, printre care 193 de olandezi.
Potrivit France Press, citat de Agerpres, miercuri, zi de doliu naţional decretată de guvernul olandez, participanţii la marş s-au adunat în Piaţa Dam din centrul oraşului, după un apel lansat pe Facebook.
Marşul lung de peste un kilometru a început la ora 20.15 (21.15, ora României) şi s-a încheiat o oră mai târziu. La sfârşitul marşului, numeroşi participanţi au lansat baloane albe către cer.
Schimb de acuze
Principalele acuzaţii sunt aduse separatiştilor, care ar fi folosit o rachetă furnizată de Rusia. La rândul ei, Moscova acuză guvernul ucrainean.
"Este de necrezut că în 2014 un avion civil este doborât de o rachetă. Sper să se facă lumină asupra acestor evenimente", a declarat pentru AFP Tim, 35 de ani.
Primele cadavre ale victimelor au fost aduse în Olanda miercuri după-amiază. După o ceremonie la aeroport, ele au fost transportate la o bază militară pentru a fi identificate.
Rebelii au avut racheta BUK
Un lider important al rebelilor din Ucraina a confirmat că separatiştii proruşi au avut o rachetă sol-aer despre care Washingtonul afirmă că a fost folosită pentru a doborî zborul MH17 Malaysia Airlines şi că ar fi putut proveni din Rusia.
Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Aleksandr Hodakovski, comandantul Batalionului Vostok, a recunoscut pentru prima dată după doborârea avionului de pasageri joi în estul Ucrainei că rebelii au avut sistemul de rachete BUK şi că poate a fost trimis înapoi ulterior pentru a îndepărta dovada prezenţei sale.
Înaintea doborârii avionului malaezian, rebelii s-au lăudat că au obţinut rachete BUK, ce pot doborî avioane zburând la mare înălţime. Dar de la dezastru, principalul grup al separatiştilor, autoproclamata "Republică Populară Doneţk", a negat în mod repetat că a deţinut vreodată astfel de arme.
Avionul s-a prăbuşit iar toţi cei 298 de pasageri la bord au mirit aşa că problema cea mai controversată este cine a tras racheta ce a doborât avionul într-o zonă în care forţele guvernamentale luptă împotriva rebelilor proruşi.