Marko Bela şi Verestoy Attila au politizat actul de justiţie

Marko Bela şi Verestoy Attila au politizat actul de justiţie

Senatorii Marko Bela şi Verestoy Attila au încălcat separaţia puterilor în stat şi au politizat actul de justiţie atunci când au susţinut public faptul că procurorii anticorupţie au declanşat abuziv o anchetă împotriva mai multor lideri UDMR locali.

Aceasta este concluzia la care au ajuns membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) după ce inspectorii instituţiei au verificat în ce măsură acţiunile celor doi demnitari au reprezentat o ingerinţă în actul de justiţie, în urma unei sesizări a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar.

CSM a criticat atitudinea celor doi demnitari, „de natură să exercite o anumită presiune asupra procurorilor de caz“, dar a respins ideea unei „ingerinţe“ a liderilor UDMR în actul de justiţie, pe motiv că nu s-au făcut efectiv intervenţii în munca anchetatorilor.

Morar l-a reclamat la CSM pe Verestoy Attila şi pentru că le-ar fi divulgat celor cercetaţi în dosar faptul că le sunt ascultate telefoanele, inclusiv perioada de timp în care vor fi interceptate convorbirile acestora. Inspectorii CSM care au analizat această acuzaţie au ajuns însă la concluzia că nu o pot lua în seamă deoarece reprezintă doar „deducţii“ făcute de procurorii DNA chiar pe baza convorbirilor interceptate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Opiniile în care se susţine că declanşarea cercetărilor s-a făcut pe criterii politice şi etnice pot fi apreciate ca fiind de natură să exercite o anumită presiune asupra procurorilor de caz“, se arată în decizia CSM.