Mark Rutte, fostul robot corporatist care tine în șah UE
- Tudor Borcea
- 20 iulie 2020, 20:09
„Nu pare să-i pese cu adevărat de bunurile materiale”, a declarat pentru AFP Pepijn Bergsen, cercetător în cadrul unui program european la Chatham House, un institut politic cu sediul la Londra.
Rutte, un personaj ce pare jovial, având un instinct politic acut, are aliați puternici care i-au permis să formeze trei guverne de coaliție într-un peisaj politic uneori fragmentat din Olanda, o „națiune de predicatori și de vânzători adeptă a calvinismului și recunoscută istoric ca putere comercială.
În așteptarea alegerilor legislative din luna martie viitoare, Rutte știe că trebuie să le tragă covorul de sub picioare euroscepticilor și partidelor de extremă dreapta, dacă decide să capete un al patrulea mandat.
În aprilie, a fost rugat de un șofer de camion „să nu dea bani italienilor și spaniolilor”. El a răspuns râzând: „Nu, nu, nu!”. O linie care i-a adus porecla „domnul NU”.
Întrebat, luni, despre acest episod, Rutte a răspuns că „nu se lasă distras de zgomotul de fond”, adăugând că lucrează din greu pentru apărarea intereselor olandezilor, „în mod clar legate de un interes european”.
De când Marea Britanie a părăsit UE la începutul anului, Olanda a recuperat rolul de disident în problemele bugetare pe care britanicii îl aveau.
Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a comparat duminică pe Mark Rutte cu fostul premier britanic David Cameron, de asemenea un adept al unei linii dure în timpul summiturilor europene, subliniind că „acest tip de poziționare s-a încheiat prost”, referindu-se la Brexit.
Poziția fermă a lui Mark Rutte cu privire la criza migrației din Europa și cu privire la datoria greacă din anii 2010 a enervat deja unele state membre.
Fost director de resurse umane la gigantul Unilever, Rutte poartă idei adânc înrădăcinate în propriul partid (VVD) și , în an electoral, nu vrea să dea impresia că aruncă cu banii pe fereastră, estimează Bergsen.
„Dar, de fapt, la Haga, majoritatea„ politicienilor ”susțin această poziție, a spus Bergsen.
„Ei cred cu adevărat că, dacă dau bani italienilor fără contrapartidă, ar fi bani aruncați. Și nu m-ar mira că Rutte crede acest lucru”, concluzionează el.
Foto: Facebook