Mark Rutte este favoritul pentru a-i urma secretarului general Jens Stoltenberg, care este în funcție de zece ani, în funcția de șef al NATO
Mark Rutte este favoritul pentru a-i urma secretarului general Jens Stoltenberg. Mai exact, NATO conduce procesul de succesiune a secretarului general Jens Stoltenberg, care este în funcție de zece ani, cu atenţia concentrată asupra premierului olandez, Mark Rutte.
Mark Rutte este singurul candidat oficial în cursa pentru o funcție și deține sprijin majoritar pentru a-i succeda fostului prim-ministru norvegian. După trei prelungiri ale mandatului său, ultimele două forțate de lipsa de candidați și presiunea rusă cu războiul din Ucraina, Stoltenberg își trăiește ultimele luni în fruntea NATO și şi se aşteaptă ca la summitul liderilor aliați de la Washington din luna iulie să predea ştafeta.
Mark Rutte, favoritul în funcția de șef al NATO
Totuși, ideea partenerilor NATO este să obțină consensul necesar pentru această decizie în primăvară, adică cu câteva luni înainte de summitul în care organizația își va aniversa 75 de ani de existenţă, explică surse aliate. În acest fel, se urmărește închiderea dezbaterii înainte de summit și, astfel, să se evite ca funcţia de secretar general aliat să fie o monedă de schimb în negocierile înalților oficiali europeni după alegerile europene din iunie.
Mark Rutte, care a fost mereu în pronosticuri și la sfârșitul anului trecut a candidat public pentru această funcție, este în prezent singurul candidat aflat în cursă și are un număr semnificativ de susțineri confirmate, subliniază mai multe surse aliate.
Mark Rutte. Sursa foto: Facebook
Olandezul are sprijinul SUA
Mark Rutte ar avea deja sprijinul Statelor Unite, al Marii Britanii și al principalilor aliați europeni, deși NATO lucrează prin consens și mai sunt câțiva parteneri care nu i-au dat liderului olandez, Ungaria şi Turcia aflându-se printre acestea.
În cadrul organizației militare, se apreciază un profil puternic în descurajare și apărare, care susține Ucraina și este realist cu Rusia. În timp ce contribuția la Apărare, unul dintre marii cai de bătaie, este de asemenea luată în considerare. Țările de Jos au cheltuit 1,65% din PIB pe cheltuieli militare în 2022 , sub pragul de 2%, dar acest lucru este compensat prin faptul că este o națiune cu o importantă tradiție atlantistă și care a condus deja NATO de trei ori.
De fapt, cel mai longeviv secretar general aliat este politicianul olandez Joseph Luns, care a condus NATO de-a lungul anilor 1970 și până la mijlocul anilor 1980. Dirk Stikker, între 1961 și 1963, și mai recent, Jaap de Hoop Scheffer, din 2004 până în 2009, sunt ceilalți olandezi care au fost în fruntea alianței militare.
Mark Rutte este pe list scurtă de viitor şef al NATO
Țările baltice, care în ultimele luni au revendicat această poziție, în special actualul ministru de Externe și fostul prim-ministru leton, Krisjanis Karins, par acum să nu figureze pe lista scurtă. Aceste țări susțin că a venit momentul, la 20 de ani de la aderarea la NATO și UE, ca un politician dintr-o fostă țară sovietică să ocupe funcții de conducere, precum cea de secretar general al NATO.
În orice caz, alianța atlantică a început dezbaterea succesorală cu obiectivul ca următorul lider politic să fie, pentru prima dată în istoria sa, o femeie. Prim-miniștrii Danemarcei, Mette Frederiksen, sau Estoniei, Kaja Kallas, au apărut drept principalii favoriți în pronosticurile interne, în care a intrat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut aprobarea Washingtonului, după cum confirmă sursele.
Mark Rutte în locul lui Jens Stoltenberg. Sursa foto: Facebook
În fine, toate procesele anterioare de alegere a succesorului lui Stoltenberg au ajuns să eșueze din cauza lipsei de candidați puternici - doar fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a făcut pasul ferm în 2023 - sau a unui favorit care să aibă sprijinul unanim al aliaților, scrie larazon.es.