Mark Esper, ministrul adjunct însărcinat cu forţele terestre, a fost desemnat de Trump pentru a-l înlocui pe Patrick Shanahan la conducerea Pentagonului
Ministerului Apărării SUA, este un fost militar de carieră, care a activat timp de mai mulţi ani în industria apărării, informează miercuri AFP.
„Îl cunosc pe Mark şi sunt sigur că va face o muncă fantastică!”, a afirmat preşedintele american într-o postare pe Twitter.
Contrar predecesorului său care nu avea niciun fel de experienţă militară, Mark Esper (55 de ani) a luptat în Irak în timpul războiului din Golf în 1991 şi a făcut parte din celebra Divizie aeropurtată 101 a armatei americane, onorată recent cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.
Mark Esper este un apropiat al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, împreună cu care a studiat la prestigioasa academie militară West Point. Ambii au absolvit-o în 1986. De asemenea, el cunoaşte bine şi Congresul SUA, având în vedere că a consiliat de-a lungul anilor mai mulţi senatori, în special pe republicanul Chuck Hagel, devenit ulterior ministru al apărării.
Totodată, Mark Esper a fost director executiv al grupului de apărare Raytheon timp de 7 ani până în 2017, când preşedintele american l-a însărcinat să supervizeze armata terestră a SUA. De atunci, acest bărbat rezervat, căsătorit şi tată a trei copii adulţi, a explorat neobosit universităţile americane în încercarea de a recruta tineri care să fie suficient de pregătiţi pentru a servi într-o armată din ce în ce mai tehnologizată.
Noul ministru interimar al apărării urmează să-şi preia atribuţiile la 24 iunie, această schimbare a titularului la Apărare intervenind în contextul escaladării tensiunilor dintre SUA şi Iran, acuzat de Washington că a atacat două petroliere săptămâna trecută în marea Oman.
Odată cu retragerea lui Patrick Shanahan, oficialii Pentagonului nu-și ascund preocupările, scrie și defensenews, confruntați cu următoarea realitate: cea mai mare armată din lume ar putea să nu aibă comandant permanent timp de încă mai multe luni. „Din rațiuni de securitate, avem nevoie de un secretar al Apărării confirmat și nu doar cu rol interimar”, a declarat Jim Inhofe, președintele Comitetului forțelor armate din Senat, într-un comunicat prezentat după plecarea lui Shanahan. „Sper să ajungem în acest punct cât mai rpede posibil”, a adăugat Inhofe.