Marius Stan: "Cluburile vor muri dacă legea nu se schimbă"

Marius Stan: "Cluburile vor muri dacă legea nu se schimbă"

Criza financiară acută care se simte şi în Liga I ar putea face ravagii printre echipe dacă impozitele vor creşte de la 16 la sută la 70 la sută.

Oamenii de fotbal au intrat în panică după publicarea Ordonanţei 58, care face referire la modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale. Aplicarea în fotbal a Ordonanţei 58 ar duce la "moartea cluburilor", susţine Marius Stan, pre şedintele de la Oţelul Galaţi.

La presiunea cluburilor, Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a bătut săptămâna trecută la uşa executivului, unde a discutat cu Dan Lazăr, consilier al primului-ministru.

Oamenii de fotbal cer guvernului ca Legea Educaţiei Fizice şi Sportului să fie modificată, astfel încât meseria de fotbalist să fie inclusă în categoria profesiilor liberale, ca prestator de servicii, iar fotbaliştii să poată fi plătiţi ca persoane fizice autorizate (PFA). În acest moment, de plata impozitelor se ocupă cluburile, care cheltuiesc aproximativ 70 la sută din bugete pe plata salariilor şi a impozitelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vor să se dea interesanţi"

"Nu cred că e o solicitare serioasă. Aşa, dintr-o dată, oamenii din fotbal vor să se dea interesanţi", ne-a declarat avocatul Mi haela Bădescu, expert în dreptul muncii, partener al Casei de Avocatură "Cladoveanu, Bădescu şi asociaţii". "Schimbarea regi - mului juridic în ceea ce îi priveşte pe fotbalişti e o operaţiune greu de asimilat de către aceştia. Trebuie să taie facturi, să-şi angajeze un contabil, să-şi depună declaraţiile de venit", a mai spus Mihaela Bădescu.

"Dacă vor deveni PFA, fotbaliştii nu vor putea derula decât o singură activitate. Pentru situaţiile în care ei au şi alte afaceri, trebuie expres reglementată Legea Sportului pe care ei o vor modificată", explică Mihael Bădescu.

Avocatul spune că statul nu va avea niciodată evidenţa strictă a veniturilor fotbaliştilor: "Pentru orice sumă primită, fotbalistul va trebui să taie factură. Aceste facturi, centralizate, se introduc în declaraţiile de venit. Ele se depun la ANAF. Pe baza lor se calculează taxele şi impozitele. E singura evidenţă! Dacă primesc bani la negru şi nu taie factură, atunci…".

70 de procente din bugetele cluburilor mici se duc pe salarii şi impozite în acest moment

INTERVIU

"Fotbaliştii trebuie să-şi plătească singuri dările"

Marius Stan, preşedintele clubului Oţelul Galaţi, susţine că nicio grupare nu poate suporta noul cuantum al impozitelor.

EVZ: A dat Ordonanţa 58 fotbalul peste cap? Maius Stan: Ordonanţa 58, care e deja aprobată, demonstrează că activitatea fotbalistului e dependentă de club. În aceste condiţii, veniturile trebuie impozitate ca şi contractele de muncă.

Vom avea meseria de fotbalist în nomenclatorul meseriilor? Meseria de fotbalist trebuie trecută ca o meserie de sportiv licenţiat, să funcţioneze şi sportivul cum funcţionează şi avocatul, ca prestator de servicii. Ca orice cetăţean al ţării, fotbalistul trebuie să plătească anumite dări către stat. Oriunde în lumea asta, fiecare încasator de venituri plăteşte taxe. Transformarea sportivilor în PFA este soluţia finală.

Trebuie schimbate şi regulamentele FRF

Cât vor plăti cluburile conform noii legi? Până acum, între club şi jucător era o convenţie civilă. TVAul în acest caz era de 16 la sută. În condiţiile aplicării Ordonanţei 58, impozitele vor ajunge undeva la 70 la sută. Singura soluţie e schimbarea legii.

Care e soluţia? Singura variantă este amendarea Legii sportului. Apoi trebuie schimbate regulamentele Federaţiei Române de Fotbal. Nu e simplu. Astfel, jucătorul devine PFA şi îşi plăteşte singur CAS, şomaj, ce trebuie plătit de fiecare cetăţean al acestei ţări.

Credeţi că se vor descurca fotbaliştii? Până acum, toate aceste cheltuieli erau în cârca noastră, a cluburilor. Fotbaliştii trebuie să se obişnuiască să-şi plătească singuri dările. Sunt sigur că, la început, nu vor reacţiona pozitiv. Toate aceste idei vin din practica internaţională.

SUBTERFUGII

Adio "donaţiilor"

De-a lungul anilor cluburile au căutat tot felul de subterfugii pentru a scăpa de plata dărilor către stat. Multe grupări au înfiinţat societăţi noi, lăsând în urmă datorii imense.

Gigi Becali le-a achitat salariile jucătorilor de la Steaua sub formă de donaţii, pentru a plăti impozite mai mici. În Liga I există acum multe echipe în pragul colapsului.

În ligile inferioare, situaţia este şi mai dramatică, multe cluburi cu tradiţie fiind ca şi desfiinţate. Legile au devenit mai restrictive şi problemele echipelor tot mai mari.