Marius Budăi avertizează că Legea pensiilor afectează și persoanele tinere, nu doar pensionarii

Marius Budăi avertizează că Legea pensiilor afectează și persoanele tinere, nu doar pensionariiNoi detalii despre mașina furată în care se afla Budăi. „Foarte ciudat. E ceva necurat aici”. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

În contextul noilor tensiuni generate de Legea pensiilor, Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a explicat că proiectul nu vizează exclusiv beneficiarii actuali, ci și tinerii aflați în prezent în câmpul muncii.

Conform lui Marius Budăi, pensiile persoanelor aflate în câmpul muncii în prezent vor fi influențate semnificativ de perioadele de cotizare, anii pe care indivizii îi dedică muncii peste 25 de ani și, de asemenea, de sporurile și salariile pe care aceștia le primesc în prezent.

Marius Budăi subliniază că Legea pensiilor se adresează tuturor

Fostul ministru al Muncii a afirmat că în cadrul noii legi a pensiilor, începând cu 1 ianuarie 2024, se va implementa indexarea valorii punctului de pensie. Această indexare va fi determinată de rata inflației și de creșterea reală a salariului mediu brut pe țară, fiind stabilită la 13,8%.

După această fază, se va continua procesul de digitalizare a dosarelor de pensii până la 1 septembrie 2024.

„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă.

Pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generaţii de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent”, a spus fostul ministru.

Fostul ministru subliniază principiile esențiale ale majorării pensiilor

Marius Budăi a subliniat că în cadrul noii legi a pensiilor, principiile fundamentale sunt echitatea și solidaritatea pentru munca depusă. Potrivit acestuia, o contribuție egală ar trebui să se traducă într-o pensie egală.

Totodată, se promovează munca susținută prin acordarea de puncte suplimentare pentru cei care rămân în câmpul muncii timp de peste 25 de ani.

În plus, se încurajează natalitatea prin prevederea reducerii vârstei de pensionare pentru femeile care devin mame și au cel puțin un copil.

Pensionari

Marius Budăi, despre noua Lege a pensiilor. Sursa foto: arhivă EVZ

Marius Budăi susține că în 2024 va fi o singură majorare de pensii

Fostul ministru al Muncii a explicat, de asemenea, că în realitate, în anul 2024, va avea loc o singură majorare, aceea programată pentru 1 ianuarie, și nu două, așa cum s-a înțeles eronat.

La 1 septembrie, ceea ce se va realiza este fundamentarea principiilor de echitate, solidaritate și contributivitate.

„Majorarea valorii punctului de pensie se va întâmpla în 2024 o singură dată, la 1 ianuarie. Ceea ce se întâmplă la 1 septembrie este aşezarea pe bazele pe care le-am menţionat: echitate, solidaritate, contributivitate.

Astfel încât, pentru cei care au fost dezavantajaţi de-a lungul timpului, fie că au ieşit în date diferite şi în ani diferiţi la pensie pe baza unor prevederi diferite, pentru că în România noi am avut până la legea 127 care a fost pusă de unii între paranteze şi nu a fost aplicată şi până la această lege când va fi aprobată, trei legi de bază, dar la care au fost foarte multe modificări de-a lungul timpului”, a mai spus Marius Budăi la România TV.