Mariu Budăi a decis: Mi se pare normal. Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

Sursa foto: Arhiva EVZ

Reforma pensiilor speciale intră în responsabilitatea altor ministere. Marius Budăi a declarat că această responsabilitate va reveni în sarcina fiecărui ministru de resort. De acum, de modificarea pensiilor beneficiarilor retrași din sistem se vor ocupa șefii MAI și MJ.

Marius Budăi, ministrul Muncii, se deleagă de orice responsabilitate cu privire la reforma pensiilor speciale. Potrivit acestuia, ele revin în sarcinile fiecărui ministru de resort. Astfel, șefii MAI și MJ vor decide de acum modul în care vor fi modificate pensiile beneficiarilor retrași din sistemele respective.

Declarațiile au fost făcute miercuri, în cadrul unui briefing de presă susținut la Guvernul României. Ministrul Muncii a mai precizat că au fost reintroduse măsura șomajului tehnic, dar și alte măsuri necesare în această perioadă de pandemie.

"Am votat o OUG care cuprinde măsuri de protecție pentru angajați și angajatori. Am reintrodus măsura șomajului tehnic și aceste măsuri în acestă perioadă când există riscul de a se întrerupe activitatea. Există acele măsuri privind asigurarea unui venit de 75% din salariu.

Până la finele lunii februarie trebuie să încheiem actele în ceea ce privește acordul privind furnizarea de servicii de consultanță de la Banca Mondială pentru pensii și legea salarizării. În acel Memorandum am introdus miniștrii care au ministere cu pensii speciale. Mi se pare normal ca fiecare minister de resort să vină cu reforma aferentă sistemului lui", a declarat Marius Budăi.

Potrivit unei analize făcute la finalul anului trecut de de Casa Națională de Pensii Publice, în România, 9.680 de persoane primesc pensii speciale. Aproximativ jumătate dintre aceștia sunt magistrați, urmați de militari, polițiști sau angajați ai SRI.

Anul 2022 le aduce acestora pensii puțin mai mici. Ordonanța de urgență 130/2021 a fost adoptată în decembrie. Potrivit acesteia, cei care au venit lunar de peste 4.000 de lei trebuie să achite contribuții pentru sănătate în valoare de 10% din pensie. Începând cu luna ianuarie, peste 330.000 de pensionari plătesc această contribuție.

Astfel acei pensionari "speciali" vor încasa, începând din această lună, pensii mai mici.În această categorie intră și cei 200.000 de pensionari cu pensii speciale, foști angajați ai Ministerul de Interne, Ministerului Apărării, SRI și SIE.